Letní dovolená autem? Pozor na evropské dopravní předpisy!

TNBiz, 25.6.2015

Reflexní vesta pro všechny v autě nebo povinnost mít ve vozidle hasící přístroj. To jsou jen dvě odlišnosti v dopravních předpisech v zahraničí. Pokud vás zajímá, co je a není povinné v jednotlivých zemích, kam Češi míří, nebo přes ně přejíždí, na dovolenou, podívejte se na následující přehled. Jsou v něm odlišnosti v dopravních předpisech v Chorvatsku, Itálii, Rakousku, Německu, Maďarsku, Slovinsku, Francii nebo na Slovensku.

Denní svícení

Celodenní svícení, stejně jako v Česku, je povinné na Slovensku a Slovinsku, v Německu platí celodenní svícení pro motocykly a mopedy. Ostatní vozidla musí mít v Německu zapnuta potkávací světla při špatné viditelnosti kvůli špatným povětrnostním podmínkám. V Itálii je nařízeno denní svícení mimo zastavěné oblasti. Ve Francii je použití světel doporučeno ve dne i v noci. V Chorvatsku musí mít auta zapnutá potkávací světla jen v noci a při špatné viditelnosti a celý den od poslední neděle v říjnu do poslední neděle v březnu. Motocykly a skútry musí mít v Chorvatsku rozvíceno každý den.

Reflexní vesta

Reflexní vestu pro každého v autě, kdo se bude pohybovat mimo vozidlo, musíte mít v Itálii, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku. V Rakousku musí být reflexní vesta ve vozidle, ve Francii ji musí mít řidič. V Německu je reflexní vesta povinná jen ve služebních vozech, v soukromých je doporučená, pokud ji nemáte, policisté to řeší domluvou.

Lékárnička

V některých zemích není lékárnička povinná, ale jelikož v Česku ji mít musíte, tak ji stejně budete při cestě do zahraničí v autě mít. Pro zajímavost lékárnička není povinná například v Německu nebo Itálii.

Hasící přístroje

Ve většině zemí, kam míříme na dovolenou není hasící přístroj u osobních aut povinný. Z nejbližších zemí ho ale například musíte mít v Polsku.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky