Drahé teplo a voda? Čtěte, jak nedoplácet na sousedy

REKLAMA       TNBiz, 29.6.2015

Asi největším překvapením vyúčtování jsou nedoplatky za teplou i studenou vodu, které se objevují kvůli zdražení vody. Češi na vodném a stočném platí stále více. 

 
Jak ušetřit na spotřebě vody
 
Největší nedoplatek v pražském bytě o rozloze 78 metrů čverečních za posledních pět let tvořila studená voda. Pro domácnosti je to impulsem k rekonstrukci koupelny a toalety. Sprchování je mnohem ekonomičtější než koupání ve vaně. Z tohoto pohledu jsou praktičtější sprchové kouty. Při rekonstrukcích koupelen je také důležité myslet na vhodná úsporná opatření, například zařízení, která snižují průtok vody, tzv. perlátory.
 
"Ve starších domech, kde se spotřeba vody rozpočítává podle osob žijících v domácnosti, se vyplatí nechat si nainstalovat měřiče i na studenou vodu. Nebudete tak doplácet na sousedy, kteří vodou plýtvají,“ doporučuje Dagmar Jonášová, vedoucí oddělení obchodů s právnickými osobami z Raiffeisen stavební spořitelny a dodává: "Hledáte-li řešení, jak rostoucím cenám teplé vody čelit, pořiďte si moderní kotle a ohřívače vody.“  

Jak ušetřit za teplo?  

Abyste co nejvíce ušetřili za teplo, měli byste také používat vhodný zdroj tepelné energie. "Moderní plynové kotle sníží výdaje za plyn díky programovatelnému vytápění. S výběrem vhodného zdroje energie vám poradí odborník. Řešením je také obnova nebo zavedení vlastního kotle v bytovém domě a odpojení se od centrálních rozvodů. Všechny tyto rekonstrukce lze financovat z úvěru od stavební spořitelny," doplňuje možnosti Dagmar Jonášová. Dalším tepelným únikům zamezíte například kompletní rekonstrukcí podlah a stropu.

Analýza ročních nákladů za byt (2011 – 2014)

Příkladem může být byt 3+1 v Praze 8 o rozloze 78 m2, ve kterém žijí dvě osoby. Je to panelový dům z roku 1974 s centrálním rozvodem vody, tepla i elektřiny. Zatímco náklady na elektrickou energii v posledních letech klesaly (přechod na úsporné elektrospotřebiče a žárovky), domácnost zaplatila více za plyn, studenou a teplou vodu.

Šetříme náklady, šetříme přírodu

Rekonstrukcí s ekologickým záměrem můžeme přitom ušetřit hned na několika frontách. Šetříme životní prostředí, snižujeme výdaje na provoz domácnosti, zvyšujeme cenu nemovitosti a v neposlední řadě můžeme ušetřit i v případě, kdy si na rekonstrukci bereme úvěr. Pokud se pustíte do modernizace otopného a ohřevného systému a budete chtít čerpat úvěr na pokrytí této investice, pak je pro vás ideálním řešením úvěr stavěný na míru právnickým osobám.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky