Alergie na lepek: jak poznáte, že máte alergii na lepek a čemu se vyhnout?

TNBiz, 29.6.2015

Alergie na lepek může být důvodem mnohých zdravotních obtíží, u kterých se jen těžko hledá příčina. Léta vás může bolet hlava a přitom by stačilo z jídelníčku odstranit klasické pečivo i koláče, dorty a buchty od babičky.

Lepek obsahují ale i některé uzeniny, těstoviny, alkohol, jogurty, kukuřičné lupínky, kečup nebo hořčici. Bezlepková dieta je sice finančně nákladná, ale dobrou zprávou je, že v obchodech jsou potraviny bez lepku k dostání čím dál častěji. Předtím než ji začnete držet, ale raději navštivte vašeho praktického lékaře. 

Jak poznat, že váš organismus může sužovat alergie na lepek? Čtěte možné příznaky: 

1. Žaludeční obtíže

Běžíte na toaletu chvíli poté, co sníte nějaké pečivo? Důvodem může být právě lepek! Takové problémy s trávením mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem nebo naopak zácpu.

2. Migréna

Časté bolesti hlavy jsou jedním z nejdůležitějších symptomů nesnášenlivosti lepku. Migréna se můžu projevit i několik hodin poté, co jste jedli například preclík.

3. Závratě

Lidé alergičtí na lepek mohou mít i závratě, protože lepek nepříznivě ovlivňuje mozeček v mozku, který koordinuje pohyby a udržování rovnováhy. Zároveň můžete mít problémy se soustředěním.

4. Otékání kloubů
Nesnášenlivostí lepku může způsobit zánět, který se obvykle projevuje na kloubech. Nejde jen o otoky ale i bolest, která může člověka zmást, že trpí artritidou. 

5. Únava 

Pokud má vaše tělo problémy se strávením lepku, může mít problém absorbovat i ostatní živiny, které jsou pro organismus důležité, to může vést k únavě.

6. Přecitlivělá pokožka

Pokud vám naskočí svědivé červené skvrny na kůži chvíli poté, co jste snědli sendvič, může být i to důvodem intolerance vašeho těla na lepek.

Lepek má na svědomí i jiný zdravotní problém - celiakii, což je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. Tato nemoc je zatím nevyléčitelná a i v tomto případě se řeší bezlepkovou dietou. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky