Červenec 2015: jaké změny v zákonech i pravidlech přijdou v červenci

TNBiz, 30.6.2015

Vybrali jsme pro vás přehled těch nejzajímavějších změn, které nás v novém měsíci čekají.

Energetický zákon

Nerekonstruované domy postavené do roku 1947 nebudou k prodeji nebo pronájmu nově potřebovat energetický štítek. Domy postavené nebo rekonstruované po 1. lednu 1947 jej budou potřebovat i nadále. V současnosti se povinnost  mít průkaz energetické náročnosti vztahuje na všechny prodávané a rekonstruované domy.

Realitní kanceláře budou mít nově povinnost uvést energetickou třídu do inzerátu. Vlastníci bytových jednotek si budou muset nechat zpracovat energetický štítek pouze v případě prodeje nebo pronájmu. Velcí podnikatelé budou muset každé čtyři roky nechat zpracovat energetický audit.

Zákon o státní službě

Novela zákona o státní službě by měla odpolitizovat státní správu. Znamená to, že ve chvíli, kdy bude na ministerstvo dosazen nový ministr, nenastane masivní propouštění úředníků, aby si tam ministr mohl dovést vlastní lidi. 

Státní zaměstnanci budou mít nárok na více volna, než ostatní zaměstnanci, upraven bude systém osobního ohodnocení, zvýší se jim mzda apod. Úředníci budou muset skládat úřednické zkoušky. Zákon se dotkne asi 65 tisíc úředníků.

Pravidla pro exekutory

Novela zákona má zabránit prodeji domu dlužníka kvůli malému dluhu (do 30 tisíc) nebo zavést povinné pořizování videozáznamu z exekuce. Rozšířen bude také seznam věcí, které nelze dlužníkovi zabavit. Nově půjde třeba o běžné oděvní součásti, školní potřeby nebo dětské hračky. Exekuce se také nebude vztahovat na domácí mazlíčky. Zabavit nebude možné hotové peníze do částky odpovídající dvojnásobku životního minima.

Zánik aut v polopřevodu

Pokud vlastníte vozidlo, které je v Centrálním registru vozidel pouze odhlášeno předchozím provozovatelem a vy jste do konce června nepodali žádost o zápis do registru silničních vozidel, vaše auto je od 1. července trvale vyřazeno z evidence. Provozování nepřihlášeného auta je nezákonné a majitel je vystaven riziku vysokých pokut nebo náhrad škod v případě dopravní nehody.

Vojáci z povolání

Zákon nově zavádí kariérní řád a mění systém odměňování příslušníků ozbrojených sil. Vojáci se stejnou hodností by kdekoli v armádě měli mít stejný služební plat a plnit stejně náročné úkoly. Kariérní řád jasně stanoví, co musí voják splňovat, aby byl jmenován do vyšší hodnosti. Odměňování bude spravedlivější a objektivnější, bude potlačovat subjektivní vlivy nadřízených. Ministerstvo obrany chce tímto krokem přispět k udržení kvalitních vojáků a motivovat nové rekruty.

Pamětní mince Jana Husa

Od 3. července bude možné zakoupit pamětní zlatou minci k 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Její cena bude 10 tisíc korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky