Letní horké dny: co jíst a pít v horkých dnech?

TNBiz, 13.7.2015

Odborníci radí jíst lehce stravitelná jídla a naopak omezit třeba tučnou a energetickou stravu. Je také třeba se vyhnout různým lahůdkám - majonézovým salátům ale i zmrzlině. Mohou být nesprávně skladovány, což může způsobit průjmová a jiná infekční onemocnění. Přestože lidem při tropických vedrech chutná méně, energii musíte doplňovat, protože tělo přichází pocením o minerály.

"Tato kritéria splňují zejména ovoce a zelenina. Obsahují hodně vody, nemají žádný tuk, ukrývá se v nich velké množství vitamínů a antioxidantů," informovala pro web tvnoviny.sk Jana Jurkovičová ze Sdružení pro zdraví a výživu. Upřednostnit můžete třeba sezónní ovoce a zeleninu, mají vyšší výživnou hodnotu než ovoce a zelenina z dovozu.

Doporučenými jídly jsou zeleninové saláty pokapané rostlinným olejem, ryby, libové maso a ořechy. Vhodné jsou i těstoviny nebo celozrnné pečivo s rostlinnými tukovými pomazánkami na bázi kvalitních rostlinných olejů.

"Takhle bychom měli zajistit i zužitkování vitaminů rozpustných v tucích. Chybu neuděláte ani se zakysanými výrobky, jídly s tvarohem nebo čerstvým sýrem, to vám zajistí přísun kvalitních bílkovin," dodala Jurkovičová.

Vysoké teploty ovlivňují oběhový a nervový systém, způsobují problémy s dýcháním. Tělo těžší odvádí teplo a přehřívá se a člověk nechce tak často jíst. Během horkých dní by však lidé neměli podceňovat zejména pitný režim, vodu je třeba pít i tehdy, když člověk nepociťuje žízeň. Dospělý člověk by měl během dne vypít nejméně tři litry vody. Nevhodné jsou ty s obsahem cukru, kofeinu, chininu či alkoholu.

Do pitného režimu se tedy nezapočítávají limonády, pivo, alkohol či káva. Ideální je obyčejná voda, nejlépe vlažná. Pijte pravidelně v menších dávkách.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky