Poptávka po bytech roste, žádané jsou lokality na periferiích

 

Rostoucí zájem o byty a tím rostoucí cena je pouze důkaz toho, že ekonomice se daří. Důvodů, proč si koupit nyní byt je hned několik. Ceny bytů budou v budoucnu růst, je to tedy zisková investice. Ceny jako takové jsou nízké. Financování bytů hypotékou je levné a dostupné. Příjmy domácností rostou. Proto se zvyšuje i poptávka po bytech a jejich ceny se tedy postupně zvedají. Situace zatím není dramatická, kdy by na trhu nebyly téměř žádné byty.

Časový horizont výstavby bytů není v měsících. Od samotného vzniku projektu, přes získání stavebního povolení, realizaci výstavby až do úplného dokončení je maraton na několik let. Proto, pokud dnes jdou na trh byty, myšlenka postavit je vznikla dva tři roky zpět. To znamená, že pokud nyní se nebudou začínat stavět byty, bude nabídka na trhu v roce 2017 velmi malá a může to hnát jejich ceny nahoru.   

Lokality na okraji města jsou v poslední době velmi žádané. Lidé se snaží bydlet co nejblíže přírodě, být na okraji města. Ale to s sebou nese řadu problémů. Například se tím vylidňuje centrum města. Zářným příkladem je Ostrava, jejíž historické centrum je prakticky liduprázdné. Ale nese to s sebou velké nároky na dopravu, kdy je potřeba vybudovat infrastrukturu pro městskou hromadnou dopravu. V opačném případě lidé jezdí za prací vlastními auty, což ještě více komplikuje dopravu a problematické parkování v centru města. 

Přitom lokalit, které jsou využitelné pro novou výstavbu v centru, je celá řada. Jsou to proluky v ulicích centra, kterých lze najít nespočet. Ale jde o celé lokality, jako je areál bývalé Zbrojovky v Husovicích nebo Vlněny v oblasti ulic Dornych a Spálená.  

 

Ing. Michal Kozub 
Analytik
Home Credit a.s.
 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality