Letošní léto je pro hasiče náročné. Rekordní je počet požárů i úmrtí!

TNBiz, 5.8.2015

Letošní červenec si budou čeští hasiči asi ještě dlouho pamatovat. Přinesl jim totiž nebývale velké množství požárů i mrtvých. "Běžné byly dny, kdy se jejich počet vyšplhal až na trojnásobek dlouhodobého denního průměru. Celkově vyjížděli hasiči ke 2 621 požárům," uvedla Nicole Zaoralová, tisková mluvčí generálního ředitelství hasičů. Třeba v roce 2011 byla požárů v červenci jen polovina. A i loni měli hasiči v červenci výjezdů o celou tisícovku méně.

Bohužel v červenci rekordně vzrostl i počet obětí požárů. "Letošní červenec byl taky nejtragičtější, co se týká obětí požárů. Těch bylo za jediný měsíc dvacet a 145 lidí se při požárech zranilo," uvedla mluvčí.

Rekordní počet požárů způsobilo sucho a extrémně vysoké teploty. "Většina z požárů byla v přírodním prostředí. Hořelo na polích, na loukách i v lesích. Časté byly požáry způsobené technickou závadu na zemědělské technice při žních na polích. Takové požáry za sebou nechávaly nejen poničené stroje, ale i úrodu nebo přilehlé louky," vyjmenovala nejčastější příčiny požárů mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Leckdy ovšem za požáry stála i lidská lehkomyslnost. "Lidé nedbali výstrah před nebezpečím požárů, oheň ve volné přírod rozdělávali, a ten se jim pak vymknul z rukou," dodala mluvčí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky