Jak vybrat dveřní kování a kliky – není to žádná věda!

REKLAMA       Jiřina Kavková, 7.8.2015

Každý chce mít kliku. Otázkou ale zůstává, jak vybrat tu správnou! Provedeme vás koupí dveřního kování tak, aby vás nic nepřekvapilo. Ať už zařizujete novou domácnost nebo měníte stávající kliky, naše tipy vám mohou přijít vhod.

Nepodceňujte výběr dveřního kování!

Na současném trhu najdete opravdu nepřeberné množství různých typů a druhů klik. Prodejci vám mohou nabízet kování rozetová a štítové, moderní designové kliky, rustikální či kované kliky… Výběr dveřního kování přitom není radno podceňovat. Klika se stane neoddělitelnou součástí každého interiéru. I když si možná při zařizování domácnosti dáme více záležet na koupi pohodlné pohovky, elegantního konferenčního stolku nebo praktického věšáku na kabáty, klika se stane něčím, co budeme každý den nevědomky vnímat. Zkuste spočítat, kolikrát za den vezmete do ruky právě zdánlivě obyčejnou, a proto často opomíjenou kliku! Její případný špatný výběr si můžete ještě dlouho vyčítat. Není to přitom rozhodně žádná věda.

Již výše jsme zmínili možné rozhodování mezi kováním rozetovým a štítovým. Každé z nich má „něco do sebe“. Rozetové kování nabízí poměrně moderní řešení dveřní kliky, kdy je otvor pro klíč oddělen od otvoru pro kliku. V současné době je tento typ kování oblíben zejména proto, že nabízí více možností v otázce designu. Ani instalace tohoto kování není náročná. Protilehlé díly rozet se k sobě jednoduše přišroubují. Vybírejte pouze rozetové dveřní kování s tímto systémem – v praxi se mu říká FIX-IN.

Štítové kování – při koupi dbejte na rozteč

Štítové kování představuje oblíbenou klasiku. Oproti rozetovému kování je v případě kování štítového nutné pečlivě změřit rozteč – vzdálenost mezi otvorem pro klíč a otvorem pro kliku. Na našem trhu najdete štítová kování o třech možných roztečích – 72, 90 a 92 mm. Pomocí dvou vrutů je štítové kování instalováno přímo do dveří.

 

Při koupi dveřního kování budete pravděpodobně řešit i otázku materiálu kliky. Nejčastěji se setkáte s kováním nerezovým a hliníkovým. Ale ani další materiály nejsou výjimkou. Hliník představuje ekonomičtější variantu, která rozhodně nepředstavuje vhodné řešení pro exteriéry. V interiéru ale může být zcela dostačující. Nerezové kliky zaručují delší životnost a odolnost. 

Potřebujete kliku levou nebo pravou? Hlavně tu správnou! 

Skutečný „oříšek“ může představovat určení stranové orientace kliky. Potřebujete levou nebo pravou kliku? Máme pro vás tip z praxe. Když si stoupnete před mírně otevřené dveře čelem proti hraně otevřeného dveřního křídla, sáhněte po klice. Levou kliku uchopíte vždy levou rukou, pravou kliku rukou pravou. Možná se ptáte, k čemu je určení orientace nutné. Samozřejmě pokud uvažujete o provedení kování „klika/klika“, tento problém řešit nemusíte. Zda potřebujete pravou nebo levou kliku, bude třeba zjistit v případě, že se budete rozhodovat o koupi kování v provedení „klika/koule“ nebo „klika/madlo“.

Madlo a koule jsou přitom většinou oblíbeným řešením v případě vstupních dveří. Pro mnohé je totiž velmi pohodlné zavřít vchod právě jen známým „zacvaknutím“. To je v pořádku, pokud jsme právě doma. Ale pozor! V případě pojistné události takto „zacvaknuté dveře“ rozhodně nejsou chápány jako dveře zamknuté – nepředstavují tedy účinné zabezpečení, když opouštíme dům. Kombinace kliky s madlem nebo koulí rovněž není vhodným řešením tam, kde se dveře takříkajíc „netrhnou“. Pro namáhané dveře je lepší zvolit provedení „klika/klika“.

Dveřní kování můžete sladit i s ostatními dveřními doplňky jako je např. dveřní kukátko, větrací mřížky, samozavírač dveří, dveřní zámky a přídavný zámek.

Výběr dveřního kování není rozhodně ničím náročným. S našimi tipy vás nepřekvapí ani určení orientace kliky, natož otázka, jaký je rozdíl mezi kováním štítovým nebo rozetovým. Teď už záleží jen na vašem vkusu, osobních preferencích a zařízení interiéru.

Tip:

Připravte se důkladně na léto - vsaďte na severskou kvalitu řemeslných mistrů a obohaťte svou dílnu o velice kvalitní sekeru Hultafors nebo dolaďte prostor okolo krbu designovým košem na dřevo Aduro.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry