Domácí kino pro celou rodinu

REKLAMA       Jiřina Kavková, 10.8.2015

Obývací pokoj patří k nejoblíbenějším místnostem v domě. Trávíte zde volný čas, relaxujete, a často si sem přivádíte návštěvy. Jak ho zařídit tak, aby každý filmový fanoušek zaplesal, v jiné chvíli jste mohli přinést kávu tchýni nebo hrát deskovou hru s dětmi, se dočtete v článku.

V dnešní době je obývací pokoj často řešený jako místnost spojená s kuchyní, jídelnou. Pro filmového fanouška je pak často těžké tuto spojenou místnost správně odhlučnit, aby si mohl maximálně vychutnat filmový zážitek. Toto propojení však mnohem lépe odpovídá dennímu provozu, který v obou místnostech je, a působí otevřeněji a svěžeji.

Rozdělení na zóny

Hluk při vaření, cinkání skleniček nebo jen listování časopisem. To vše může nepříjemně rušit váš filmový zážitek. Rozdělením interiéru obývacího pokoje a kuchyně do několika zón pozitivně ovlivníte hladinu hluku, která se místností ponese, a zároveň bude prostor útulnější.

Místnost rozdělte klasickými sádrokartonovými příčkami, které však vyžadují jistý zásah do zdi, nebo různými policemi, vitrínami, knihovnou, či paravánem.

V menších prostorách pro toto oddělení mohou sloužit obrazy, fotografie, nebo filmové plakáty v kliprámech, s nimiž ještě více dotvoříte atmosféru domácího kina.

Komfort pro všechny

Chcete-li skloubit obývací pokoj s instalací domácího kina, musíte v první řadě myslet na pohodlí, které má místnost poskytovat. Ruku v ruce s ní jde praktičnost a elegance. Při výběru pohovky se zaměřte na materiál, ze které je vyrobena. Prim hrají větší a těžší sestavy, na které se vleze několik členů rodiny. Naopak se raději vyhněte plastovým stoličkám, křeslům nebo kovovému nábytku, který je sice moderní, ale nepohlcuje zvuk tak dobře jako například dřevo.

Pokud chcete opravdovou vychytávku pro filmové fandy, podívejte se po pohovkách s držákem nápojů.

Další doplňky jako skříně, stolek nebo komody zvolte ve stejném materiálovém provedení jako je pohovka. Bude pro vás jednodušší všechny věci sladit, a zároveň zlepšíte ozvučení místnosti.

Barvy ladí, barvy zradí

Vzorované tapety, samolepící obrázky na stěnu a křiklavé barvy. Ne všechny se do obývacího pokoje hodí. V případě domácího kina to platí dvojnásob. Špatně zvolená barva stěny vám bude vytvářet odlesky obrazovky, což naruší zážitek ze sledování. Tmavé stěny neschválí zbytek rodiny, a popravdě, ani návštěvy by temnou místnost neocenily.

Trefou do černého je několik světlých, nikterak výrazných odstínů. Nebojte se bílých, světle šedých, či hnědých stěn. Místnost bude působit svěže, a vy se v ní budete cítit dobře, i když se na žádný film zrovna nedíváte.

Světlo a intimita

Filmy pravděpodobně sledujete se zastřenými okny a v co největší tmě. Při posezení s přáteli však na sebe určitě raději jasně uvidíte. Osvětlení do místnosti vybírejte s pravidlem – více druhů a typů osvětlení = lepší osvětlení, a podle toho také místnost zařiďte.

Intimity dosáhnete umístěním stojací lampy do rohu místnosti, bodovky zamíříte na filmové plakáty na stěnách a celou místnost rozjasněte velkým lustrem.

Vyhněte se umístění světel, či dosahu jejich paprsků přímo nad televizi s domácím kinem. Předejdete tak hádkám, kdy vy budete chtít sledovat film, zatímco si vaše partnerka bude přát číst knihu v prostoru za vámi.

Domácí kino z komponent a all in one verze

Nejlevnějším a nejjednodušším řešením, jak si vybavit obývací pokoj pro sledování filmů je all in one souprava domácího kina. Ta obsahuje do detailů sladěný set komponent, které stačí pouze rozmístit a zapojit do elektřiny.

Domácí kino all in one je levné a ozvučíte s ním spíše menší místnost. Pokud máte obývací pokoj větší, ale rozčleněný na sekce, zapadne i sem. Mírnou nevýhodou je, že si takové kino v budoucnu už příliš nerozšíříte. V základu obsahuje reprosoustavu, přehrávač, a někdy i televizi.

Mnohem zajímavější je složit si celou soustavu domácího kina z jednotlivých komponent. Takto si můžete vybrat televizi přesně podle svého gusta, případně se s rodinou dohodnout na koupi promítacího plátna. To posune sledování filmů na vyšší úroveň. K němu umístěte do kiprámů filmové plakáty, a maximálně si užívejte kinoatmosféru z pohodlí domova.

Při skládání domácího kina můžete mnohem lépe pracovat se zvukem, přičemž po místnosti rozmístíte sloupové nebo regálové reproduktory. Dosáhnete tím prostorovějšího zvuku, který vás do sledování doslova vtáhne.

Přehrávač volte podle formátu, jaký preferujete. Na plátno, nebo televizi s vysokým rozlišením vám doporučujeme Blu-ray. Nový přehrávač seženete za pár tisícovek, přičemž filmy stojí stokoruny.

Skloubením zmíněných rad dostanete prostor, který se hodí jak pro sledování filmu, tak i pro zábavné večery s přáteli. Ti budou dozajista okouzlení vaším „filmovým prostorem“, přičemž na toto téma zavedou nejednu debatu.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry