Nákup nemovitosti: pozor na podvody s nemovitostmi

REKLAMA       Jana Brožková, 14.8.2015
Rád bych koupil nemovitost, ale bojím se, že naletím podvodníkům. Dá se tomu nějak vyvarovat?

Karel Horký, Ústí nad Labem 

 

V prvé řadě nedoporučujeme transakci provádět bez odborné pomoci. Nezkušený kupující udělá chybu častěji a ta jej pak může stát spoustu peněz i času.

 

Obecně však platí, že byste ještě před podpisem smlouvy určitě neměl zapomenout pečlivě prozkoumat danou nemovitost a to jak z faktického hlediska (např. prohnilé podlahy překryté laminátem) tak z právního hlediska (váže se k ní služebnost či nájem s problémovým nájemníkem anebo je na ní zástava za poskytnutou hypotéku?). Většina důležitých právních informací je volně dostupná v katastru nemovitostí, kde jsou uvedeni i aktuální majitelé nemovitosti. Spolehlivost těchto dat je velmi dobrá, pokud ovšem nemáte podezření, že daný stav není v souladu s realitou a zároveň jednáte se zdravou opatrností. 

 

Důrazně také doporučuji zejména trvat na vyplacení kupní ceny prostřednicím advokátní úschovy až v okamžiku, kdy bude vlastnické právo bez jakýchkoliv závad skutečně převedeno na vás. Nezapomeňte také, že v případě, kdy dům vlastní manželé, měli by smlouvu vždy podepsat oba. Nemělo by chybět ani prohlášení, že proti ním není vedena exekuce či insolvenční řízení. To by převod totiž mohlo velmi zkomplikovat.

 

V případě, že máte z procesu obavy, není nic snadnějšího než oslovit odborníky, kteří Vám pomohou. Peníze, které v tomto případě investujete do bezpečného nákupu nemovitosti, se Vám vrátí v podobě klidnějšího a výrazně bezpečnějšího jednání. Využít můžete i naši webovou právní poradnu dostupnyadvokat.cz, kde Vás postupně a bezpečně provedeme celým procesem.

Odpovídal JUDr. Ondřej Preuss z webové právní poradny dostupnyadvokat.cz

 

O autorovi

JUDr. Ondřej Preuss je advokát a provozovatel webu dostupnyadvokat.cz, který nabízí služby zejména v právu nemovitostí, pracovním právu, ale i dalších právních oblastech. Právní služby poskytují prostřednictvím tohoto webu pouze advokáti.

O portálu dostupnyadvokat.cz

Dostupnyadvokat.cz našel inspiraci v podobných službách, které úspěšně fungujícími v zahraničí, a to zejména ve Velké Británii. Myšlenka vytvoření podobného nástroje pro Českou republiku, kterým lze otevřít svět advokacie úplně každému vznikla v roce 2010. O čtyři roky později byl pak spuštěn web, který je skutečným nástrojem, jak klientovi zajistit kvalitní, rychlou a dostupnou právní službu za předem jasně dohodnutou cenu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality