Nejste majitelem nemovitosti, nebo pozemků? Zjistěte si svůj zapomenutý majetek!

TNBiz, 18.8.2015

Když Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových loni na jaře zveřejnil seznam 92 tisíc nemovitostí, u kterých jsou nedostatečně identifikovaní vlastníci, začali lidé ve velkém zjišťovat, zda jim také nepatří nějaká ta zapomenutá nemovitost či pozemek.

Úřadu se pak podařilo najít několik tisíc nových vlastníků. Pokud si i vy chcete ověřit, jestli nepatříte mezi ně, zkuste si na následujícím odkazu aplikaci. Stačí zapsat jméno a databázi prohledat....

Nemovitosti a pozemky v Česku, ke kterým se nikdo nehlásí

Vyhledejte si podle jména seznam nemovitostí a pozemků členěných podle okresů

Pokud zadané jméno v databázi je, zobrazí se vám seznam okresů, v nichž se majetek náležející k tomuto jménu objevuje. Po otevření jednotlivých souborů si ověřte, zda na ně máte nárok či nikoliv.

Jak postupovat při hledání majetku po předcích?

Opište si nebo vytiskněte čísla příslušných nemovitostí a zjistěte si, komu přesně patří. Zajděte si na katastr, ať vám zjistí, jak onen majitel k nemovitosti přišel. Poté musíte prokázat, že "neznámý" majitel je skutečně váš příbuzný.

Kdo se může o majetek přihlásit?

Je důležité zjistit, zda člověk uvedený v katastru je skutečně vaším příbuzným. "Každý si to může ověřit dle svého rodného listu, kde jsou jednak uvedeni rodiče i prarodiče. Pokud by se jednalo o staršího předka z vaší rodiny, museli byste na matrice dokázat, k jakému účelu kopii jeho rodného listu potřebujete. Například na matriku přinést výpis z toho seznamu," prozradil právník Christian Choděra.

Kam se obrátit?

Pokud svého předka v seznamech najdete, měli byste, nejlépe písemnou formou vyrozumět Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Ten je potom vyzve, aby příslušné doklady a dokumenty zaslal příslušnému katastrálnímu úřadu," uvedl Choděra.

Jaké dokumenty potřebujete?

Je potřeba hlavně doma prohledat šuplíky. Třeba tam najdete starou kupní smlouvu, která je klíčová. Pokud ne, potřebujete jiný doklad toho, že majetek patří vám a čeká vás tak cesta na matriku a katastrální úřad. "Rodný list, úmrtní list, oddací list. křestní list. Výpis z katastru nemovistostí, z pozemkové knihy," vyjmenovává právník.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky