Průmyslové využití konopí

Carun Pharmacy, 19.8.2015

Ačkoli ani konopí nedokáže vyřešit všechny problémy lidstva, své jedinečné vlastnosti nezapře. Jeho využití v celé škále průmyslových odvětví podporuje řada odborných studií a tak je velmi žádoucí pokračovat ve výzkumu a jeho zavádění do výroby. Stavebnictví může být vzorem.

Pokud se ohlídneme šířeji, z dlouhodobého hlediska má vysokou využitelnost rovněž v papírenském průmyslu. Konopí sice plně nenahrazuje klasické materiály, avšak může být podstatnou součástí a tím slibuje ulevit životnímu prostředí. Dokáže prodloužit životnost, zlepšit kvalitu materiálů a odolnost produktů. Nakonec i zlevnit celkovou výrobu.

Provazy vyrobené z konopí

Využití ve stavebnictví i alternativa umělých hmot

Konkrétnějším příkladem je využití při výrobě netkaných materiálů. Společně s lnem či jutou se ukazují velmi specifické vlastnosti při výrobě izolačních hmot, dřevovláknitých desek, ale i obalů a hnojiv. Výhodou může být již zmíněné zlevnění výroby či biologická rozložitelnost. 

Pokud někdo v rámci statku i domu chová domácí zvířata, stelivo se vyznačuje velmi dobrými absorpčními vlastnostmi. V odvětví produkce umělých hmot je rovněž zajímavým konkurentem. Existují technologie na výrobu odlitků, které své uplatnění naleznou třeba i v automobilovém průmyslu. Materiály jsou trvanlivé, ale přesto jsou biologicky velmi šetrně rozložitelné, a to působením mikroorganismů. 

Výroba potahového materiálu

Uplatnění nalezne i v látkovém průmyslu, třeba jako potahový materiál na nábytek. I zde má konopí dlouhou historii. Vyniká pevností, několikrát skloňovanou trvanlivostí i přírodním vzhledem. Nejde však o žádné hrubé či nepoddajné materiály, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ve směsi s lycrou či vlnou určuje slibnou budoucnost. Potenciál konopí jako zdroje je přitom stále plně nevyužitý. 


Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba