Jak správně čistit dřevoplasty?

Na rozdíl od přírodního dřeva, které zhruba dvakrát za rok potřebuje nátěr, což jsou další několikatisícové výdaje, a to v několika vrstvách, je WPC téměř bezúdržbové. Jednou za čas terasu opláchnete proudem vody, nebo použijete například vysokotlaký čistič. Pokud se do spár dostaly nečistoty, jako napadané listí, nebo chuchvalce prachu, stačí použít koště a nečistoty vymést.

Při grilování na terase se často stává, že vám na ni spadne klobása nebo kápne marináda. Mastné fleky jako jsou tyto nebo opalovací krém, či olej, stačí nejprve umýt čistou vodou, poté dočistit jarovou vodou a houbičkou. Jestli je flek stále trochu vidět, díky působení slunce a deště se časem zcela ztratí. Materiál totiž není nasákavý a fleky nejdou do hloubky materiálu prkna. Vždy platí, že čím dříve fleky odstraníme, tím lépe.

Pokud máte v oblibě červené víno a stane se vám nehoda, platí opět jednoduchý způsob čištění. Opět stačí opláchnout proudem čisté vody a dočistit jarovou vodou. Spadl vám na dřevoplastovou terasu uhlík z grilu nebo nedopalek cigarety? „Místo, kam uhlík dopadl, opláchneme čistou vodou. Jakmile je prkno suché, středně zrnným papírem nebo brusnou houbičkou místo po směru prkna zbrousíme. Materiál u plných prken je plně probarvený a danému místu přebroušení nevadí. Flek se poté sám ztratí jen působením slunce a deště,“ radí Zuzana Krucká, marketingová manažerka společnosti WPC – WOODPLASTIC.

Nebojte se použít pořádné množství vody a terasu tak poctivě opláchnout. Vysokotlaký čistič by měl být dobré kvality a hlavně je třeba s ním umět zacházet. Jinak se může stát, že nečistí terasu rovnoměrně. Při výběru dřevoplastů neboli WPC (wood - plastic composite) je důležité vybírat opravdu ty kvalitní. Jak je ale poznáte?

Kvalitní WPC by mělo mít ideální poměr dřeva a plastu - 60 % dřeva a 40 % plastu. Právě plastová složka je velmi důležitým faktorem. Pokud se jedná o levný plast, bude prkno špatně reagovat na teplotní výkyvy, více se rozpalovat, kroutit, stejně tak jako nízká kvalita dalších komponentů způsobí, že terasa výrazně mění barvu. Kupující by určit neměli zanedbat informace o výrobci, zjistit si, jestli má licenci nebo jak dlouhou nabízí na své výrobky záruku. Ideální je zajít si do jednoho z terasových center a okouknout vystavené terasy, které jsou vystaveny působení povětrnostních podmínek.  

Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky