Nové byty: polovinu nového bydlení pořizují singles, třetinu manželé

Polovina lidí, kteří si pořizují nové bydlení, jsou takzvaní singles, tedy lidé žijící samostatně bez partnera. Přibližně 30 % tvoří manželské páry, zbytek připadá na nesezdané dvojice. Zhruba tři čtvrtiny přitom využívají k financování bydlení hypotéční úvěr. Vyplývá to z údajů společnosti M&K Development, která staví nové byty v pražských Čakovicích.

„Ve třech etapách výstavby našeho projektu Čakovický park jsme od roku 2012 dokončili a předali 285 bytů, poměr mezi těmito třemi skupinami klientů se přitom mění jen o jednotky procent,“ říká vedoucí obchodního oddělení M&K Development Šárka Kloučková.

bytů dokončovaných letos ve třetí etapě projektu si podle Šárky Kloučkové z 52 % „rozebrali“ singles, manželských párů bylo 31 % a nesezdaných dvojic 17 %.

„Na hypotéku kupovalo nové byty v jednotlivých etapách projektu Čakovický park v průměru 72 procent klientů,“ dodává Kloučková s tím, že část nákupů připadá i na nebytové prostory.

„Nabídnout jsme bohužel mohli jen 400 m2 nebytových prostor, které už mají majitele a slouží nebo brzy začnou sloužit pro jejich podnikání,“ upřesňuje.

Podle posledního sčítání lidu, domů a bytůroku 2011 se za 15 let počet singles zvýšil až pětkrát. Český statistický úřad (ČSÚ) spočítal, že je jich celkem 1,5 milionu.

Doháníme tak západoevropské země jako je Velká Británie, Nizozemsko, Francie nebo sousední Německo a Rakousko.

Vedle „single“ života se i u nás objevuje fenomén mingles. Mingles na rozdíl od singles partnera mají, jen s ním z různých důvodů nechtějí žít. Často uvádějí, že společnou domácnost považují za nudný stereotyp, který může být překážkou vztahu.

Největší poměr lidí, kteří preferují bydlení bez partnera, je v Pardubickém kraji, a to 21 %. Vysoký podíl singles či mingles najdeme také v Jihočeském kraji, kde tvoří 17 %. V Praze podle ČSÚ žije tímto způsobem každý desátý člověk.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika