Kupujete štěně s papíry? Pozor na podvodné chovatele!

TNBiz, 14.9.2015

Tento příběh z Karlovarska ukazuje na problém, který řeší stále víc lidí. Některé chovné stanice prostě podvádějí. Potvrzují to i v genetických laboratořích, na které se kvůli testům DNA obrací pejskaři stále častěji.

Z Belly - ze štěněte bernského salašnického psa měl vyrůst šampion. Majitelka počítala s fenkou také na chov. Její potomci mohli být vzácní a také patřičně drazí. Průkaz původu, ve kterém jsou uvedeny čtyři generace úspěšných předků, teď ale chovatelka může roztrhat a zahodit.

"Klub odebral vzorky DNA všem štěňatům a přišlo mi černé na bílém, že můj pes nemá ani matku, ani otce, kteří jsou uvedení v průkazu původu," neskrývá ropzčarování Jana Poberežníková.

Klub švýcarských salašnických psů namátkově ověřoval v jedné chovatelské stanici na Znojemsku rodičovství vrhu údajně chovného páru. Analýza DNA jasně prokázala, že dohromady 16 štěňat z vrhu nepochází po genetické stránce od uvedených rodičů. Kromě této ženy dalších 15 chovatelů - i ze zahraničí - se zřejmě stalo obětí podvodu.

Chovatelům samozřejmě štěně přirostlo k srdci. Vzdát se ho nechtějí za žádnou cenu. Provozovatelka chovné stanice má odpojené telefonní číslo a komunikuje s poškozenou chovatelkou pouze prostřednictvím mailu.

Majitelka feny požaduje finanční vyrovnání. Původní hodnota štěněte 16 tisíc korun teď výrazně klesla. Tyto případy však odhalí jedině veterinární genetické kliniky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky