Čištění koberce: jak spolehlivě vyčistit koberce od špíny i plísní

TNBiz, 5.10.2015

Bláto, štěrk, rozbředlý sníh i jiná špína z ulice. To vše jsou stinné stránky podzimní idylky, které se v podobě odolných skvrn objevují především v našich chodbách. Naštěstí však existuje nepřeberné množství různých tipů a triků, jak s takovými skvrnami na koberci bojovat. Ale které z nich skutečně fungují?

Mokré listí

Žluté, oranžové či červené listí je sice krásné, ale pouze na stromech a nikoli na našich kobercích. Takové listí totiž obsahuje třísloviny, které na koberci dokážou vytvořit nežádoucí trvalé zabarvení a skvrny.

Tip: Použijte na skvrnu jemný prací prostředek a zapracujte jej do koberce teplou vodou – můžete jej nechat působit také přes noc. Syntetické povrchově aktivní látky obsažené v pracích prostředcích pomohou k lepšímu účinku vody na koberec, jinak řečeno spojíte tak vodu s jeho vlákny. Barviva z listí se reakcí se záporně nabitými povrchově aktivními anionty rozpustí, a protože jemné prací prostředky neobsahují bělidla, měly by být zároveň schopné ochránit citlivá vlákna koberce.

Bahno

Představte si situaci, kdy na několikrát vykládáte týdenní nákup z auta do bytu a jste rádi, že v ruce udržíte klíče, abyste si otevřeli dveře do bytu. Pozornost v takové chvíli věnujete spíše rychlému odnošení celého nákupu, než podlaze v domácnosti – a to tím spíše, pokud venku převažují teploty pod bodem mrazu. Nečistoty z venku se tak usazují na vašem koberci a na jeho vláknech dělají tvrdou kůrku.

Tip: Pokud již nečistoty z bahna vyschly, pomáhá mechanické čištění kartáčem, které je dobré podpořit teplou mýdlovou vodou. Při drhnutí nečistot však buďte velice opatrní, abyste koberec nepoškodili. Hrubé nečistoty by měly být v co možná největší míře odstraněny ještě předtím, než navlhčíte vlákna koberce. Vzhledem k tomu, že je obtížné říci, které částice se ukrývají v bahně, použijte mýdlovou vodu pouze tehdy, kdy tmavé nečistoty nepřilnuly až k osnově koberce. Tato metoda funguje dobře na robustnějších kobercích, ale u citlivějších koberců přináší vyšší riziko jejich případného poškození.

Drobné kamínky

Písek či drobné kamínky do koberce se často dostávají společně s bahnem a na podrážkách svých bot si písku i kamínků do bytu dennodenně přinášíme požehnaně. Tyto malé a tvrdé částice mají velice ostré hrany, které pak ničí vlákna našich koberců. Koberce tak ztrácejí svůj lesk, tenčí se a křehnou.

Tip: Pokuste se v nejvíce postižených místech vysávat opatrně a selektivně snižovat tlak na vlákna koberce. Vnímejte, zda jsou již všechny nečistoty z koberce vysáty, Ideálně vysajte všechny nebezpečné částice najednou. A protože se tyto částice v kobercích postupem času hromadí, několikrát do roka se doporučuje hloubkové čištění koberců, které dokáže odstranit nečistoty i z hloubky osnovy koberce.

Spóry plísní

Teplé a vlhké klima vytápěného bytu podporuje tvorbu kolonií plísní, které ztěžují život nejen těm z nás, kteří trpíme alergiemi. Zároveň pak mohou způsobit alergické reakce také u lidí, kteří jimi až do teď netrpěli.

Tip: Posypte postižené místo dostatečně solí a nechte působit přes noc. Plíseň by takto měla ztratit přístup k vlhkosti, která ji přiživuje. Vidíte-li plísňové skvrny na konečcích vláken koberce, značí to ještě větší akumulaci vlhkosti v jeho osnově. V takovém případě odstraňte koberec z domácnosti a dejte pozor, abyste předešli nechtěnému rozvíření spór plísní do vzduchu v domácnosti. Koberec je poté třeba nechat vyčistit expertem nebo pomocí speciálních produktů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky