Čistá okna: mýty a fakta o čištění oken

TNBiz, 13.10.2015

Čištění oken má pouze jeden cíl, kterým jsou čistá okna bez šmouh. A jelikož není dosažení bezvadného výsledku snadné, vzniklo o této domácí disciplíně mnoho mýtů. Noviny, kávové filtry, nylonové punčochy – babiččiny malé tipy pro dokonalost bez šmouh neústupně soutěží s modernějšími řešeními, od čističů oken po vysávání oken. Avšak s jakými technikami, nástroji a prostředky se okna čistí, nejen perfektně, ale také nejrychleji. A které z nich se ukazují ve skutečnosti jako kontraproduktivní?

Váš pes právě podezíravě pozdravil kočku vašich sousedů a přitiskl svůj mokrý čenich na balkonové okno, nos vašeho tříletého syna a jeho prsty od čokolády udělají to samé. I když od posledního čištění oken neuplynula nijak dlouhá doba, je čas to udělat znovu! K takovým nepříjemným neplánovaným čištěním dochází zřídka. Příliš mnoho nástrojů, příliš mnoho pracovních kroků – také proto čištění oken odrazuje i ty nejnadšenější uklízeče. V určité chvíli vás začne špatné vidění skrz špínu, prach a dešťové kapky obtěžovat. Nejen vlastní pohoda, nýbrž i kritické pohledy sousedů určují četnost čištění oken. Lidé žijící v přízemí se přiklánějí k častějšímu mytí oken než lidé žijící v horních patrech.

Každý má svoji vlastní strategii k dosažení okenních tabulí bez šmouh. Avšak který mýtus o čištění oken má největší efekt? A jak jednoduše namícháte svůj vlastní prostředek na čištění oken? Jedna věc je jasná, nepotřebujete žádného drahého, profesionálního čističe oken, pokud neplánujete čistit celou výškovou budovu. Přesto by mohl nákup technických pomůcek stát jednotlivcům za námahu – s pomocí vysávání oken lze ušetřit dvě třetiny pracovních kroků.

Mýtus 1: Nikdy nečistěte okna, když svítí slunce!
Pravda: Hezké počasí je špatné počasí pro čištění oken. Zvláště když je okenní tabule vystavena hřejícím slunečním paprskům. Ty způsobují rychlé odpařování vody na tabulích. Výsledkem jsou ohavné šmouhy a pruhy. Když svítí slunce, je lepší uklízet uvnitř nebo raději od všech domácích prací upustit a užít si překrásného počasí.

Mýtus 2: Nejlépe okna vyčistí noviny
Ne nutně! Je pravda, že zmačkané noviny pohlcují přebytečnou vodu velmi dobře. Avšak tiskařský inkoust na sběrovém papíru by mohl obarvit bílé umělé rámy. S trochou smůly vám použití novin může dokonce přidělat práci. Další triky, jako používání kávových filtrů nebo nylonových punčoch jsou v tomto ohledu bezpečnější, avšak neodstraní nečistoty spolehlivě. Pro toho, kdo chce mít okna absolutně bez šmouh, je nejlepší použít mikrovláknovou utěrku nebo starou dobrou jelenici.

Mýtus 3: Rychlejší čištění oken s horkou vodou
To není zcela pravda! Voda by měla být pouze teplá na dotek, aby se přidané čisticí prostředky neodpařovaly a mohly rozvíjet svůj plný účinek ve vodě na čištění (obvykle etanol). Přidání několika kapek prostředku na nádobí v kombinaci se šplíchnutím octa nebo lihu je známé jako tajná superzbraň. Tyto dvě přísady účinně rozpustí zbytky vápence na skleněných plochách. Ten, kdo má citlivý nos a chce vyčistit skleněné povrchy trvale, by měl použít moderní čisticí prostředek jako prevenci.

Mýtus 4: Zdolávání šmouh a pruhů čističem skel
Pouze do určité míry! Mnoho čističů skel obsahuje přísady jako parfémy, které se usazují na oknech jako tenký film a proto nebrání tvorbě šmouh, nýbrž ji podporují. Často se proti neústupným šmouhám doporučuje černý čaj. Tyto domácí prostředky mohou na tabulích udělat zázraky, avšak používají-li se pravidelně, mohou snadno obarvit okenní rámy. Nejbezpečnější způsob dosažení oken bez šmouh není pomocí dodatečných výrobků, nýbrž důkladným odstraněním všech zbytků kapalin na skleněném povrchu. Nejsou-li na něm žádné kapaliny, nemohou ani žádné látky na tabuli zaschnout.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky