Starý koberec: jak čistit staré, nebo drahé koberce?

TNBiz, 20.10.2015

Jak je všeobecně známo, koberce vyrobené z PVC se velice snadno čistí, a proto jsou také velmi populární. Ale co takové staré vysoce kvalitní tkané orientální koberce? Takové staré, zděděné a cenné koberce mívají často nejen funkční a peněžní hodnotu, mnohdy ale i hodnotu emocionální. A možností k jejich čištění není zrovna mnoho, protože vyžadují jemné, ale důkladné čištění a péči doslova s láskou.

Není vysávání jako vysávání

Jak robustní tak i jemné koberce musí být pravidelně a důkladně vysávány, abychom je zbavili písku i jiných hrubých nečistot z hloubky osnovy, a nepoškodili tak jemná vlákna koberce. Při čištění robustních koberců by měl vysavač mít především silný sací výkon. Nicméně je třeba zvážit několik věcí u citlivých koberců, abychom je chránili před opotřebením a poškozením.

V principu se doporučují vysavače, které dokáží otáčky kartáčů automaticky přizpůsobit či je ještě raději manuálně přepnout na nejpomalejší otáčky. V ideálním případě to nejdříve vyzkoušejte na nenápadném místě, na kterém pak můžete zkontrolovat, zda nedošlo k poškození vlasu koberce. Citlivé povrchy jako jsou kožené nebo kamenné koberce by pak měly být vysávány pouze s měkčími kartáčky, abychom zabránili jejich poškrábání

Buďte opatrní při výběru čisticích prostředků

Pro skutečně hygienickou čistotu v domácnosti jsou různé čisticí a ochranné prostředky nenahraditelné. I na běžných kobercích dokáží naštvat skvrny od kávy či vína. Mnohem horší však je, pokud se taková skvrna objeví na starém orientálním koberci!

U citlivých koberců je třeba velké opatrnosti, protože jsou citlivé i na chemické čištění, při kterém může dojít k jejich odbarvení či dokonce poleptání. Dokonce i neškodné minerální čističe dokáží na takovém koberci zanechat světlé skvrny. Pokud jste na pochybách, obraťte se tak raději na odborníky, kteří vám se vším poradí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky