Konopné stavby: Pohodlné bydlení ekologicky

Carun Pharmacy, 22.10.2015

Ekologie se stává důležitým tématem ve stále více oblastech našeho života. Vyhledáváme bio potraviny, třídíme odpad, snažíme se využívat zelenější dopravu. Existuje i “eko” bydlení? Samozřejmě, že ano! A jednou z možností, jak si vytvořit příjemné bydlení bez zbytečné zátěže pro přírodu, je podle Carun Pharmacy stavba z konopí.

Konopí seté není žádnou novinkou. Už po dlouhá staletí patří mezi technické suroviny pro výrobu pevných textilií včetně lan, plachet či tkanin na oděvy. Ve stavebnictví se používá nejen vlákno a pazdeří, ale i stonky, respektive buničina, která je však častěji využívána jako biopalivo. Aktuálně se v ekologické architektuře objevují i další prvky s konopím – například konopné podlahové systémy, které zvyšují pohodlí i zdravé klima domácnosti.

 Proč právě konopí?

"Pěstování rostliny Cannabis sativa má nejen u nás opravdu dlouholetou tradici," upozorňuje Jiří Stabla z Carun Pharmacy (Konopných lékáren). Má vysoký výnos, z jednoho hektaru půdy lze vyprodukovat přibližně osm až deset tun konopí, které postačí na stavbu menšího domu. Konopí má také výborné stavební vlastnosti - pevnost, schopnost akustické i tepelné izolace či snadné zpracování. Navíc nehoří, je nepoživatelné pro hmyz i hlodavce, odvádí vodu, je lehké a zároveň trvanlivé. Využití této rostliny s sebou nese velmi nízkou, až negativní uhlíkovou stopu a navíc snižuje potřebu kácení stromů.

Snadná péče o domácnost

Pohodlí neznamená jen dobře postavená stavba a teplo domova. Každodenní starost o domácnost je jeho součástí, byť mnohdy ne úplně příjemnou. Řešením může být delegování těchto povinností na profesionály. Český projekt LidskáSíla.cz se specializuje na úklid domácností. Žádné uklízečky, kdepak. Dámy na úklid, které pro LidskouSílu pracují, mají podle zakladatele Roberta Vojáčka a Michaely Somolové nadprůměrné ohodnocení (které jsou pro zákazníka velmi férovou cenou) i dobrý kolektiv.

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba