Prach a alergeny v domácnosti: kde se skrývají a jak se jich zbavit?

TNBiz, 24.10.2015

Ze všech míst jsou pro lidi trpící alergiemi nejvíce záludná intimní pohodlná místa jako ložnice, postel či pohovka. To jsou přesně místa, kde se shromažďují alergeny vyvolávající nepříjemné symptomy alergiků na prach v domácnosti, zvířecí srst a pyl. Proto je tak důležité udržovat místnosti a kusy nábytku bez prachu a tedy prosté alergenů. Dobrou zprávou je, že to úsilí je malé a účinek velký, použijete-li vysavač obsahující filtr HEPA, který pohlcuje alergeny a přechovává je bezpečně ve svém sáčku na prach.

Kde si roztoči skutečně libují

Největší nebezpečí leží v posteli nebo ve vašem oblíbeném křesle. Jsou tam totiž roztoči. Tito malí pavoukovci jsou pouhým okem neviditelní, avšak hemží se kolem všude tam, kde nejraději trávíte svůj volný čas. Lze je nalézt tam, kde je pro ně perfektní klima - například v matraci.

Tam jim vysoká vlhkost a teplo dovolí spásat lupy a částečky kůže. Před roztoči vaše matrace ochrání speciální chrániče matrací. Výkaly roztočů jsou jedem pro dýchací ústrojí citlivých lidí: výkaly se rozpadnou na malé kousky, které jsou zachycovány prachem a vdechovány. Proto byste měli často svoji ložnici vysávat a vytírat.

Trpíte-li alergiemi, neměli byste mít otevřené police, rostliny ani jiné lapače prachu, koberce by měly mít krátký vlas. Lidem trpícím sennou rýmou a alergií na zvířecí srst doporučujeme časté vysávání vysavačem vhodným pro lidi trpící alergiemi a vytírání podlah, což napomůže snížení výskytu alergenů ve vaší domácnosti. Dále byste nikdy neměli dovolit svým zvířatům vstoupit do vaší ložnice!

Tipy pro skvělé klima

Roztoči milují vlhké podmínky. To znamená, že trpíte-li alergií na prach v domácnosti, udržujte vlhkost ve vašem domově co nejnižší, mezi 45 a 55 procenty. Rychlé vyvětrání místností třikrát denně a dostatečné vytápění by mělo jejich oblíbené klima zničit. Ideální teplota pro ložnice je mezi 18 a 20 °C. Trpíte-li sennou rýmou, je řádné větrání velmi důležité: rozptyl pylu ve městě je nejmenší ráno; na venkově je to večer. Speciální okenní ochranná síťka pak může zabránit vniknutí pylu do místnosti.

Mimochodem, typické příznaky pro astma nebo katar, které mají lidé trpící alergií při senné rýmě, alergiích na prach v domácnosti nebo zvířecí srst, mohou také maskovat histaminovou intoleranci. Lidé se zhoršeným rozkladem histaminu ve střevech mohou špatně reagovat na zralý sýr, víno nebo čokoládu. Další možné příznaky zahrnují únavu po jídle a zažívací problémy jako žaludeční bolest, nadýmání, průjem, nucení ke zvracení a zvracení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky