Budou české ručičky stále zlaté? Dobrých řemeslníků stále ubývá...

TNBiz, 26.10.2015

Bohužel, výpadek byl totiž příliš dlouhý a starší mistři už odcházejí do důchodu. Šikovný řemeslník si přitom může vydělat často víc peněz než univerzitně vzdělaný vědecký pracovník.

Jenže ruku na srdce. Takhle to u nás už nějakou dobu nefunguje. Najít kvalitní řemeslníky je čím dál obtížnější - ostatně zná to asi každý.

Přestože do učilišť u nás loni nastoupilo přes 37 tisíc nových studentů, v mnoha oborech to není vůbec poznat. Děti po základní škole si totiž často vybírají hlavně ty lukrativnější a ne tak náročné směry.

Některé obory navíc ze škol kvůli nezájmu studentů zcela vymizely - v Plzeňském kraji třeba průmyslový kovář, obuvník nebo krejčí. Školy se snaží žáky přilákat - třeba na stipendia.

Na druhou stranu studenti pomalu větří, které obory začínají být lukrativní. Třeba kominictví - zatímco před pěti lety se tento obor u nás učil jen na jedné škole a v ročníku bylo maximálně pět studentů, dnes se situace otočila.

Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí si řemeslníci vydělají poměrně slušné peníze. Autoklempíři 27 tisíc /27891/, svářeči 25 /25135/ a instalatéři jen o dva tisíce méně /23481/.

Mezi zaměstnavateli jsou nejžádanější profese nástrojař nebo soustružník. Nejčastěji ale lidé shánějí instalatéra, elektrikáře nebo zedníka.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky