Výstava FOR PASIV nabídne téma udržitelné výstavby

Jana Brožková, 30.10.2015

U výstavby nových domů nehraje v posledních letech prim pouze estetický dojem a finanční aspekt výstavby, do popředí vstupuje i úspora energií, zachování přírodních zdrojů, trvale udržitelný rozvoj a ochrana životního prostředí. Právě udržitelné stavění bude hlavním tématem lednového veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV. Ten se uskuteční na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA od 21. do 23. ledna 2016.

Téma nízkoenergetické a pasivního bydlení se postupně dostává do podvědomí stále většímu počtu obyvatelstva. Mnozí zájemci si uvědomují, že z dlouhodobého hlediska se vyplatí zvýšit vstupní investice, které se v průběhu času vrátí v podobě úspory energií. Stále však existuje u potenciálních majitelů nových domů mnoho otázek – např. jak vybrat nejvhodnější stavební firmu, jak velké jsou úspory takového bydlení nebo jaké výhody nízkoenergetický nebo pasivní dům uživateli nabízí. Na všechna tato témata najdou návštěvníci na veletrhu odpovědi. Kromě prezentace více než pěti desítek firem si budou moci zájemci o nové bydlení vyměnit zkušenosti s majiteli pasivních domů.

Společným tématem většiny firem, které se budou na veletrhu prezentovat, je udržitelnost stavění. „Udržitelná výstavba klade velký důraz na budoucí spotřebu energií domu, která se dnes stává klíčovým faktorem při plánování budov. Mimo tento základní faktor však udržitelné stavění také znamená používání recyklovatelných a ekologicky nezávadných materiálů pro výstavbu a navrhování konstrukcí s dlouhodobou životností i s možností jejich obnovy,“ říká Viktor Zbořil z Aliance Bahal.

 

Zájem o pasivní bydlení roste

V posledních letech se zvyšuje zájem o stavbu pasivních a nízkoenergetických domů. Jedním z hlavních důvodů jsou dotaceprogramu Nová zelená úsporám. „V uplynulém roce bylo v České republice připraveno zhruba 1 000 projektových dokumentací pro pasivní domy a domy velmi blízké pasivním, což je téměř 10 % všech novostaveb. Většina z nich (80 %) byla podpořena přes program Nová zelená úsporám,“ komentuje zvyšující se zájem o pasivní bydlení Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu. Při využití dotace Nová zelená úsporám se v porovnání s cenou běžného typového domu prakticky jakékoliv vícenáklady na pasivní dům stírají. Při započtení provozních nákladů a nákladů na údržbu pasivního domu vychází dokonce výhodněji než běžná výstavba.

  

Veletrh FOR PASIV je určen všem specialistům, odborníkům a těm, kdo se zajímá o nízkoenergetické, pasivní a nulové domy. Probíhá každoročně v lednu, kdy se zájemci o takové bydlení připravují na nadcházející stavební sezónu a rozhodují se o jednotlivých materiálech, technologiích či způsobu financování. V pořadí 4. ročník veletrhu FOR PASIV proběhne v multifunkčním areálu v PVA EXPO PRAHA v Letňanech souběžně s veletrhem CESTY DŘEVA, STŘECHY PRAHA, SOLAR PRAHA a ŘEMESLO PRAHA v termínu od 21. do 23. ledna 2016. Součástí souběhu veletrhů bude i okresní kolo velmi oblíbené soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba