Špatně zateplený dům může skrývat plíseň

Ve snaze ušetřit náklady na vytápění lidé hromadně zateplují své domovy. Z izolace jim nechávají šít teplý kabátek a mění stará okna za nová. Bohužel si neuvědomují, že spolu s tím by měli myslet i na své zdraví. Moderní výplně otvorů nejenže zamezí úniku tepla, ale jsou také neprodyšné. Neumožňují dostatečnou výměnu vzduchu ve vnitřním prostředí. A pokud pravidelně nevětráme, zaděláváme si tím na nepříjemný zdravotní problém. V obytném prostoru je kritický nedostatek kyslíku a díky rostoucí vlhkosti ideální podmínky pro vznik plísní. Tento problém, způsobený takřka hermetickým uzavřením, má už i své pojmenování. Říká se mu syndrom nemocných budov.

Pokud také bydlíte v zatepleném domě či bytě a pociťujete zvýšenou únavu, častější výskyt viróz nebo zhoršený spánek, můžete i vy být obětí tohoto jevu. Tím nejhorším, co na vás ale může číhat, je to, o čem ani nemusíte vědět. Prostředí s vysokou vlhkostí je ideální pro vznik nebezpečných plísní a ty zase mohou způsobovat celou řadu zdravotních problémů. Déletrvající soužití s plísněmi může mít na svědomí vyrážky, rýmu, pálení očí, kašel, problémy s dýcháním anebo astma. Zároveň hraje roli při vzniku různých alergií.

Příklady produkce vodní páry

Sprchování až 1,5 l.

Dýchání asi 1,5 l za 24 hod

Myčka až 0,25 l na cyklus

Pračka 0,3 l na cyklus

Vaření asi 0,5 l za hod

Žehlení až 0,5 l za hod

Plísně nejvíce prospívají při vlhkosti vzduchu 80 – 100 %, ale jsou i druhy, kterým stačí vlhkost kolem 65 %. Ideální teplota je pro ně 18 – 28 °C. Průměrná čtyřčlenná rodina vyprodukuje za týden i více než 60 litrů vodní páry. Ta pak může kondenzovat a nejen poškozovat zdi a dřevěný nábytek, ale hlavně díky ní roste vlhkost a umožnuje tak vznik plísní. Ideální vlhkost vzduchu v obytných prostorech je kolem 55 %.  Pokud si chcete být jisti, jak to u vás doma s vlhkostí vypadá, pořiďte si vlhkoměr. V obchodech je k dostání již od pár desítek korun. 

Doma preventivně zkontrolujte místa, kde se plíseň nejčastěji vyskytuje. K jejímu vzniku dochází tam, kde se sráží vodní pára. Zdi a rohy místností – převážně u obvodových stěn nebo za nábytkem, spodní strana oken nebo koupelna a zejména v okolí vany. Pokud jste se stejně jako mnoho lidí až doteď domnívali, že černé tečky ve spárách mezi dlaždičkami jsou vodní kámen nebo nečistota, jste na omylu. Jde o plíseň. Pokud se již u vás plíseň v koupelně či jinde v interiéru vyskytuje, její odstranění proveďte speciálním přípravkem. Výborně se osvědčilo Savo Proti plísním. Opětovnému vzniku plísní však zabráníte jen odstraněním příčin, tedy odstraněním přebytečné vlhkosti dostatečným větráním. Větrat by se mělo 1x za dvě hodiny, při vaření častěji. Krátce a intenzivně. Platí tedy dvě pravidla. Větrejte a odstraňujte vznikající plísně. Ať je zdravé vaše bydlení i vy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky