Nový bytový dům šetří: za vytápění jen 3 tisíce ročně

Jana Brožková, 11.11.2015

Prostorná několikabytová vila, ve které každá domácnost zaplatí za vytápění jen 3 tisíc korun ročně? Podle Teplárenského sdružení ČR průměrný tuzemský byt vydá za tepelnou energii přes 17 tisíc korun ročně. Ve vilovém domě Pod Altánem, který navrhl český architekt Aleš Brotánek, je dostatek místa pro 6 rodin. Všechny tyto bytové jednotky přitom dohromady zaplatí za teplo podobnou sumu, jako jedna průměrná česká domácnost!

Adresa? Klidná vilová čtvrť v Praze

Bytový dům stojí v klidné vilové čtvrti 5 minut chůze od stanice metra Strašnická a je stvořen pro pohodlný a levný život. Neinformovaný kolemjdoucí možná nic nezaznamená. Ve tříposchoďovém domě je celkem 6 bytů, které zabírají 82 až 152 metrů čtverečních. Obyvatelé mají k dispozici výtah, garáž, sklepy, předzahrádky nebo terasy. V pražské ulici Pod Altánem našli domov, ale jejich účty za energie vypadají, jakoby nechávali svoje byty po většinu roku opuštěné.

Dům efektivně využívá energii slunce i svých obyvatel

Majitel bytu v domě Pod Altánem má doma vyhovující pokojovou teplotu a navíc automatizované větrání, takže dýchá stále čerstvý vzduch. Samozřejmě také odebírá teplou vodu a svítí. Za všechen tento provoz zaplatí ročně kolem 9 tisíc korun, tedy méně než 4členná rodina za celoroční jízdenky za městskou hromadnou dopravu. Zbytek zajišťuje samotný dům, který efektivně zužitkovává energii slunce, kuchyňských spotřebičů, ale také teplo vydýchaného vzduchu.

Stavba byla několikrát oceněna

Stavbou bytové vily Pod Altánem došlo k průlomu. Princip velmi úsporného, takzvaného pasivního domu se prosadil na zcela komerčním poli. Byty byly prodány ještě před kolaudací v květnu 2012, i když evropská ekonomika zrovna procházela recesí,“ říká Brotánek. Věří, že pasivní standardy mohou vyjít ještě levněji než tradiční stavitelské postupy. Vilový dům Pod Altánem byl oceněný Českou komorou architektů v soutěži Český energetický a ekologický projekt. Jeho architekt Aleš Brotánek byl ještě navíc letos oceněn v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR.

Architekt získal ocenění za celoživotní přínos

V 7. ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR, která hodnotí projekty přispívající k ochraně životního prostředí a úsporám energie, získal architekt Aleš Brotánek speciální ocenění společnosti Saint-Gobain za přínos v oblasti pasivní a nízkoenergetické výstavby. Sám oceněný přihlásil do několika ročníků soutěže řadu projektů a je také architektem ekocentra ARCHA Country Life, které letos zvítězilo v kategorii Firma.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba