Domácí alergeny nejsou jen plísně, pozor na formaldehyd

Pokud jste alergik, nebo máte doma alergika, určitě jste řešili, jak v podzimních měsících připravit domácnost, aby byla co nejméně nebezpečná pro její obyvatele. Přinášíme vám několik tipů, které zabrání alergenům, aby pronikly do vašeho bydlení.

Pozor na vznik plísní

Největším zdrojem alergenů jsou škodlivé látky a plísně. Udržet domácnost bez těchto prvků je mnohdy problém. Proto je také lepší vzniku plísní předcházet. Například větrání koupelny je pro tyto účely velmi důležité. Pokud nemáte v koupelně okno, pokuste se větrat co nejvíce alespoň dveřmi.

Plísně se také usazují v rozích a záhybech umyvadla, či toalety. Je tedy potřeba tato místa pravidelně otírat od kapek a jednou týdně ošetřit přípravkem proti plísni. Vydatným zdrojem plísně jsou také chladničky, ve kterých se drží vlhko. Opět stačí občas otřít vodu, která uvnitř kondenzuje. Zdrojem těchto látek může být také obyčejný květináč. Častým přeléváním se kolem dna tvoří plísně. Je vhodné vůbec udržovat místo kolem květináčů čisté a především suché.

Perte plyšáky

Celou domácnost prostupují také prvky, které v sobě mají roztoče. Mohou to být i plyšáci. Dávejte dětem do postele maximálně tři a ostatní se snažte skladovat v plastových krabicích. Je dobré je také jednou za měsíc vyprat, nebo vložit na dvacet minut do sušičky. Mikroby tak zlikvidujete.

Pozornost byste měli také věnovat bytovému textilu, polštářům, přikrývkám nebo matracím. Alergologové doporučují přikrývat je přehozy, které by měly být nejlépe z mikrovlákna. Ty by se měly jednou týdně vyprat při vysoké teplotě.

Pozor na nebezpečné látky a formaldehyd

Formaldehydy a ostatní škodlivé látky nás vůbec obklopují při každodenním životě. Jsou v nábytku, v kobercích, v látkách, ve stěnách – zkrátka všude. Na trhu jsou k dostání některé prostředky, které tyto látky eliminují. Například při rekonstrukci lze použít sádrokartonové desky Rigips s technologií Activ'Air, která dokáže pohlcovat formaldehyd. Disponují technologií, která nebezpečné látky pohlcuje a rozkládá.

Jak funguje technologie Activ’Air v sádrokartonových deskách Rigips

 

Těkavé látky a ftaláty mohou vypouštět také vinylové sprchové závěsy. Raději je vyměňte za závěsy, které lze lépe očistit (například nylonové), nebo rovnou celé vzít a vyprat.

Boty nechávejte venku

Vydatným zdrojem alergenů jsou také okapy, ve kterých se hromadí listí a nečistoty. Velmi dobře se zde množí a šíří nejrůznější alergeny. Věnujte péči i okapům a pravidelně je čistěte. Na podrážkách bot se udržuje celá řada látek, které se dostanou do ovzduší. Boty proto nechávejte za dveřmi a nebo v chodbě, ale důkladně u nich vždy očistěte podrážku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky