Vánoční cukroví: oblíbené slepované cukroví doplňte šlehačkou

Vánoční cukroví - sladké, voňavé, křehké a nadýchané. Představa vánočního cukroví nám vybudí chuťové pohárky. Také slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem je dobrota, která se rozplyne na jazyku...

Recept na slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem

Ingredience:

310 g hladké mouky

½ kávové lžičky kypřícího prášku

špetka soli

60 g moučkového cukru
200 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
150 g tuku - hery nebo másla

Ingredience na krém:

75 g mléčné čokolády

75 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín

2 polévkové lžíce kakaa

Postup:

V hluboké míse smícháme mouku s kypřícím práškem, solí a moučkovým cukrem. Smetanu nahřejeme tak, aby byla teplá, přidáme pokrájený tuk a zvolna rozpustíme. Potom smetanu s tukem nalijeme na sypkou směs a zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut odpočinout. Poté jej rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrajujeme z něj jednodušší tvary, které jdou dobře slepovat. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby nahřáté na 160 °C. Pečeme asi 8 minut, po vytažení z trouby necháme krátce zchladnout a poté přendáme na rovný tácek.

Tip: Vždy je lepší rozpouštět tuk ve smetaně. Těsto nejen rychleji a snadněji zpracujete, ale má to i dobrý vliv na texturu upečeného cukroví.

Postup krém:

Smetanu v rendlíku rozmícháme s kakaem a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Přisypeme pokrájenou mléčnou čokoládu, odstavíme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme zchladnout. Vzniklým krémem slepujeme cukroví. Poté necháme v chladu ztuhnout.

Náročnost: střední

Celková doba přípravy vč. slepování: asi 60 minut plus 8 minut pečení

Originální recept pro vás připravila Mlékárna Kunín.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend