Můj dům, můj hrad: vchodové dveře jako brána

Vchodové dveře jsou to první, na co zloděj chtivý vašeho majetku narazí. Ti zkušení navíc přesně poznají, zda má cenu se do vloupání vůbec pouštět. Kvalitní zabezpečení sice neodradí všechny, velkou část ale ano. Přesto podle posledního průzkumu společnosti ASSA ABLOY téměř polovina lidí neví, v jaké bezpečnostní třídě se jejich zámek nachází.

 Zdroj: Průzkum společnosti ASSA ABLOY, říjen 2015

Jak tedy vaše vchodové dveře nejlépe zabezpečit a čím je vybavit, aby se jim zloději vyhnuli obloukem, případně si na nich vylámali zuby? Pár praktických doporučení přináší Jan Hrnčíř, expert společnosti ASSA ABLOY, která u nás vyrábí tradiční české zámky a cylindrické vložky FAB.

1. Dveře

Základem jsou samozřejmě kvalitní bezpečnostní dveře, nejlépe ocelové konstrukce a s ocelovým rámem. Ptejte se po počtu aktivních a pasivních jisticích bodů a také na certifikaci. Je k nim potřeba vybrat i adekvátní zárubně zalité betonem a ukotvené po celém obvodu stěny se zesílenými dveřními závěsy.

2. Zadlabací zámek

Do dveří pak patří vhodný zadlabací zámek, ten nám je umožňuje otevírat a zavírat a také odemykat a zamykat. I když nevypadá technicky náročně, pokud je špatně usazený, může způsobovat problémy. „Lidé si občas stěžují, že jim nefunguje cylindrická vložka, a my pak zjistíme, že to je špatným lícováním a usazením zadlabacího zámku, takže vložka v něm drhne,“ vysvětluje Jan Hrnčíř. „Doporučujeme proto nákup zámku konzultovat s odborníkem, který vám poradí i v otázkách jeho technických parametrů.“

3. Cylindrická vložka

Jedním z nejdůležitějších prvků zabezpečení vchodových dveří je cylindrická vložka. „Často je to právě ona, kdo odradí zloděje od pokusu o vloupání,“ potvrzuje odborník ASSA ABLOY Jan Hrnčíř. Na vchodové dveře bychom proto měli použít cylindrickou vložku s velmi vysokou ochranou. „Vložky ve 4. bezpečnostní třídě jsou odolné proti všem běžným metodám překonání, navíc jsou vybaveny bezpečnostní kartou, která zabraňuje neoprávněnému zkopírování klíče,“ doplňuje Hrnčíř. Pokud klíče často ztrácíte, pořiďte si vložku s funkcí 2v1, pokud některý člen rodiny mívá ve zvyku nechávat klíč zevnitř zasunutý nebo pootočený, pořiďte si vložku s prostupovou spojkou.

4. Bezpečnostní kování

Hlavní funkcí bezpečnostního kování je ochránit cylindrickou vložku a mechanismus zadlabacího zámku proti násilnému překonání. Kování je uchyceno do dveřní konstrukce speciálními pevnými šrouby a mělo by být opatřeno bezpečnostními prvky, které znesnadňují vytržení, vylomení či vyvrtání vložky. „Vodítkem nám opět může být stupeň bezpečnostní třídy,“ upřesňuje Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY. „Je třeba mít na paměti, že celý systém je natolik bezpečný, jak bezpečný je jeho nejslabší článek. Takže pokud budete mít vložku ve 4. bezpečnostní třídě, ale kování ve 2., nejenže jej zloděj snadněji překoná, ale v případě pojistné události můžete ztratit nárok i na náhradu škody.“ Na vchodové dveře si pořiďte raději kování s tzv. překrytem, které je odolnější proti odvrtání.

Schéma zabezpečení domu

5. Přídavný zámek

Co může být bezpečnější než kvalitní zámek? Zámky dva! Chcete-li zvýšit úroveň zabezpečení vaší nemovitosti, doplňte hlavní zámek zámkem přídavným. Nabízejí se v několika variantách, s řetízkem nebo ocelovým táhlem, a měly by splňovat požadavky na třetí bezpečnostní třídu.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky