Domovy důchodců nestačí. Stát začne stavět komunitní centra

TNBiz, 29.11.2015

V České republice žije 2 a půl milionu seniorů - a do roku 2050 se podle prognóz statistiků jejich počet zdvojnásobí. Kapacity domovů pro seniory jsou naplněné - bydlení poskytují na 37 tisícům důchodců.

Počet žadatelů na čekacích listinách ale nabídku převyšuje několikanásobně. "Po vyhodnocení roku 2015 jsme zjistili, že převis poptávky nad nabídkou je 300%," potvrzuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Alespoň částečně by tento problém mohl řešit nový dotační program ministerstva pro místní rozvoj. V pilotním kole se osvědčil a před několika dny tak následovalo druhé dotační kolo. "V roce 2015 jsem měla rozpočet 50 milionů korun a na rok 2016 se mi podařilo získat až 200 milionů. Dotaci poskytujeme až 600 tisíc na jeden byt o maximálně 45m2 pro 1 osobu a  55m2 pro pár," dodala ministryně

V prvním kole dalo ministerstvo zelenou dvanácti projektům. Většinou se jedná o komunitní domy a většina z nich vyroste na zelené louce.

Nové komunitní centrum vyroste například v obci Zborovnice nedaleko Kroměříže. "Bude tam 18 bytových jednotek, dotace na jednu bytovou jednotku je 650 tisíc - počítáme, že dotace pokryje cca 70-75% nákladů na výstavbu. zahájení výstavby začne v březnu a hotovo bude ještě v příštím roce," uvedl jednatel Domu pro seniory.

Místní senioři možnost ubytování vítají. "Kolem baráku je moc práce, starostí a placení. Na stará kolena to ráda využiju," říká jedna z obyvatelek obce.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky