Pokojové květiny: aby hvězdník/amarylka znovu vykvetl

Hvězdník, lidově též amarylka nebo zornice je pokojová květina s velkými květy na silném, dlouhém stvolu, který vyrůstá z cibule. Aby nám hvězdník každý rok vykvetl, musíme mu vytvořit správné podmínky. Pokud dostane potřebnou péči, odmění se dvěma až pěti květy na jediném stonku. Výjimečně se u starší, správně pěstované rostliny může stát, že vytvoří stvoly dva a to je potom teprve krása!



Pěstování hvězdníku není příliš náročné. Dá se rozdělit na dvě období. Dobu klidu a dobu růstu. Rostlina potřebuje v aktivním období světlé místo, nejlépe hned u okna. Nepotřebuje vzdušnou vlhkost a nevadí ji ani suchý vzduch.

Doba růstu začíná vyjmutím cibule z květináče, nebo sáčku a jejím namočením do vlažné vody po dobu cca 3 hodin. Amarylku zasadíme do menšího květináče tak, aby cibule byla v zemi jen do poloviny. Půdu kolem ní důkladně přitlačíme.

V růstovém a kvetoucím období hvězdník přihnojujeme dvakrát týdně roztokem organického hnojiva bez vápna. Cibule začne brzy tvořit květ. Z prostředku vyroste zelená špička, která ze začátku vypadá jako lístek. Později stvol vyrůstá do výšky a na jeho konci tušíme zatím zapouzdřené květové kalichy rozličných barev – od bílé, růžové, oranžové až po tmavě červenou. Exotické květy jsou v některých případech i dvoubarevné a různě žíhané. 

Po odkvětu necháme zavadnout stvol s již suchými květy a odřízneme ho asi 5 centimetrů nad cibulí. Rostlinu musíme dále pěstovat, aby vyrostly listy a cibule nastřádala živiny pro další květenství.

Pěstujeme a pravidelně přihnojujeme několik měsíců a postupně přestáváme zalévat, až zaschnou rostlině i listy. Ty odřízneme a cibuli necháme zatáhnout. Hvězdníku – amarylce právě začíná odpočinek.

Období klidu trvá minimálně 3 – 4 měsíce. V té době necháme cibuli ve starém květináči v šeru a chladu při teplotě 10 -15 °C. Další možností je její vyjmutí z kořenáče a uskladnění při stejných podmínkách v papírovém sáčku, či důkladné zabalení do novin.

Přesazovaní není nutné každý rok, stačí jednou za dva až tři roky. Rostlina potřebuje výživnou zeminu nejlépe ze směsi dobré lesní listovky, písku a suchého kravince.

Pokud si amarylku koupíte kvetoucí, nebo jen její cibuli, můžete jí podle našeho návodu snadno přivést ke kvetení. Při správném postupu vám pokvete opakovaně mnoho let.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Pokojové květiny