Doprava chystá změny: od nového roku změny v dopravě

TNBiz, 30.11.2015

Trasa z Mělníka do Jičína. Města spojuje silnice 1. třídy, jenže u Mladé Boleslavi se nakrátko změní na placenou komunikaci, rychlostní R desítku. Po pouhých 7 kilometrech pak zase pokračuje neplacená silnice.

Řidiči si tak kvůli pár kilometrům musí kupovat známku za 1500 korun. Podobné je to i u Brna. Když se lidé z okolních obcí chtějí dostat do jihomoravské metropole na nákupy nebo do práce, potřebují dálniční známku. Původní neplacená silnice 1. třídy totiž v části přechází v dálnici.

"Nemají možnost objet tu dálnici jinak než po silnicích 2. a 3. třídy," uvědomuje si ministr dopravy Dan Ťok. Ministerstvo proto od nového roku řidiče, kteří po podobných úsecích jezdí, od placení osvobodí.

Nově se kromě dosud placených úseků u Brna a u Mladé Boleslavi bude zadarmo jezdit také po tříkilometrovém úseku Dálnice D3 u Tábora a po sedmi kilometrech rychlostní silnice u Chebu. Bez dálniční známky se tedy řidiči budou moci nově vydat na 45 kilometrů dálnic a rychlostních silnic.

A v dopravě nás čekají ještě další změny. Nové dálniční známky budou vypadat úplně jinak než ty současné. Mají různé tvary a barvy tak, aby bylo už na dálku jasné, jestli se jedná o 10denní, měsíční nebo roční dálniční kupón.

Zároveň zákon od začátku roku 2016 ruší rychlostní silnice. Z nich se přeznačením stanou dálnice. Změny v placení to s sebou ale neponese, protože pro jízdu na rychlostních silnicích byla už teď potřeba dálniční známka.

Asi největší změna by měla řidiče čekat zhruba za dva roky. Ministerstvo dopravy totiž plánuje, že řidiči už nebudou muset vylepovat dálniční známku na přední sklo, ale prostě si ji koupí na svoji espézetku a to bude uloženo v systému. Když pak vjedou na placený úsek kamery přečtou poznávací značku a systém hned zjistí, jestli má platný dálniční kupón.

Systém elektronických kuponů platí už třeba v Maďarsku a od nového roku ho zavádí i Slovensko.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky