Prosincové počasí: bílé vánoce asi nebudou, pozor na vítr a povodně

TNBiz, 30.11.2015


Meteorologové už na dnešní noc z neděle na pondělí předvídali silný vítr nad Českem. To se potvrdilo a před nepřízní počasí ale varují meteorologové i nadále. Dnes vydali výstrahu před povodněmi. V Plzeňském a Jihočeském kraji má až do úterý vydatně pršet a proto až do odvolání platí pro tyto kraje tzv. "povodňová bdělost".

Výstraha před silným větrem platí až do zítřejšího rána pro kraje Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký a pro Vysočinu.

Od úterý se pak podle meteorologů silný vítr přesune hlavně do Olomouckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. "Po přechodném zeslabení větru očekáváme v pondělí ve večerních hodinách opět zesílení západního větru na rychlosti 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Vítr bude postupně od západu slábnout v úterý v ranních hodinách," uvádí web Českého hydrometeorologického ústavu.

VÝHLED POČASÍ NA CELÝ PROSINEC

1. až 10. 12. 2015

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, jen přechodně od vyšších poloh přechodně srážky sněhové nebo smíšené. Jen přechodně polojasno. Po ránu ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 5 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti -4 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku období 7 až 13 °C, postupně 3 až 8 °C.

11. až 20. 12. 2015

Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky, v nížinách a středních polohách srážky smíšené, přechodně i dešťové. Nejnižší noční teploty 0 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +5°C.

21. až 31. 12. 2015

V první polovině období oblačno až polojasno, občas sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Postupně přibývání oblačnosti a sněhové přeháňky na většině území. Nejnižší noční teploty 0 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až 3 °C.

Prosinec očekáváme teplotně jako: nadprůměrný (průměrná měsíční teplota vzduchu -1 °C) a srážkově jako: podprůměrný (průměrné srážkové úhrny 48 mm).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky