Zámek ve dveřích: aby zámek sloužil co nejdéle

Zámek a bezpečnostní vložka ve vchodových dveřích by se měla pravidelně kontrolovat, a to minimálně dvakrát do roka. Především mráz a vlhko mohou totiž neudržovanému zámku způsobit značné potíže a vám hrozí, že zůstanete stát před zamčenými dveřmi. Jak takový zámek zkontrolovat a jak se o něj starat, radí Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY, která u nás vyrábí tradiční české zámky a cylindrické vložky FAB.

1. Dvakrát za rok zámek promažte

Promazat řetěz u jízdního kola nebo odvzdušnit před zimou topení přijde většině lidí samozřejmé. Na promazání zámku u dveří ale zapomínají. Přitom zámek má v sobě mnoho malých kovových komponentů, které jsou mechanicky velmi namáhané a mohou se tak začít třeba zasekávat nebo drhnout. „Důležité je ale používat taková mazadla, která nepoškodí ochranu kovu proti korozi,“ varuje Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY. „Správné mazadlo také čistí, případně rozmrazuje. Ideální je přípravek s hlavicí pro snadnou aplikaci a s mechanickým vstřikovačem.“ Nikdy nepoužívejte olejová či vazelínová mazadla. Mohou totiž způsobit zaseknutí zámku.

2. Používejte originální klíče

Levné kopie klíčů vám dnes udělají na každém rohu. Vy byste ale měli používat vždy originální klíče od ověřeného zámečníka. „Mám-li cylindrickou vložku FAB, měl bych si vždy nechat přidělat originální klíč FAB. Jiný klíč může být jinak široký a do zámku nemusí pasovat. Levnější varianty klíčů bývají naopak slabé, brzy se ohýbají, lámou, a zámek tak deformují a poškozují,“ vysvětluje Jan Hrnčíř.

3. Dotahujte šrouby

Čas od času zkontrolujte i všechny vnější části zámku. Dotáhněte šrouby nejenom v zámku, ale také v kování a klikách. Uvolněné součásti mohou zlodějům usnadnit cestu a zkrátit čas k překonání vašich dveří.

4. Zkontrolujte ukotvení dveří

Otevíráním a zavíráním dveří, ale i časem, dochází také k opotřebování pantů či drobnému zkřivení dveřního křídla. Tyto vady nemusí být viditelné, přesto mohou způsobit potíže s odemykáním a zamykáním. Zkontrolujte tedy jednou za rok, jestli dveře dobře sedí a západka zámku přesně pasuje do otvoru na druhé straně. Kontroly byste měli provádět po každé výraznější změně počasí, takže aspoň na jaře a na podzim.

5. „Sedí“ váš zadlabací zámek ve dveřích, jak má?

Potřebujete k otvírání dveří speciální gryf? Třeba nejdřív přitlačit kolenem nebo dveře malinko přizvednout? Pak máte nejspíš špatně usazený zadlabací zámek a měli byste si pozvat zámečníka na kontrolu. I když usazení zámku nevypadá technicky příliš náročně, může způsobovat problémy a drhnutí cylindrické vložky. Proto je dobré nákup i instalaci konzultovat s odborníkem.

6. Pět let a dost?

Jak dlouho může cylindrická vložka sloužit, záleží na počtu otočení klíčem neboli na počtu průchodů. Obecně ale platí, že po pěti až deseti letech byste ji měli vyměnit. Důvodem je nejenom fyzické opotřebení, ale také zastarání bezpečnostních ochranných prvků. Zloději se bohužel učí rychle. „Novou cylindrickou vložku ale vždy kupujte v ověřeném zámečnictví a vyberte takovou, která má minimálně 3. nebo 4. bezpečnostní třídu,“ dodává Jan Hrnčíř.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky