Chřipka nám hrozí právě teď, teplé počasí jí nahrává!

TNBiz, 20.12.2015

Náš organismus je podle odborníků nastartovaný na mnohem nižší teploty, než které panují v těchto dnech. Výrazně nám klesá obranyschopnost. "Nevymrznou bakterie a viry, je teplo a ony se množí. A je jich pak daleko víc než jindy. A jsou hrozně chytré a umějí někdy víc než my," říká dětská lékařka Zdeňka Růžičková.

Podle lékařů se dá momentální stav označit jako klid před bouří. Pokud se v příštích dnech neochladí, může být zle. Čekárny ordinací už se začínají plnit pacienty s virózami. Hlavně rizikových skupin - dětmi a seniory. "Přibývají samozřejmě v tuto teplou, vlhkou zimu. Je to asi více než loni," potvrzuje praktický lékař Tomáš Gajar.

Každý rok máme, jak doplňují lékaři, co dělat s přibližně dvěma sty typy virů. Dobrou zprávou je ovšem to, že se jim bránit lze. Musíme být zkrátka ještě mazanější. Mezi nejdůležitější pravidla, jak předcházet chřipkám, patří dodržování hygieny, při kašli si zakrývat ústa a příliš se nestresovat.

Můžete zkusit i babské rady. Před nachlazením se můžeme bránit i tím, když si ráno do vlažné vody vymačkáme citron, případně přidáme med a všechno vypijeme.

Po prvních příznacích nachlazení k lékaři hned utíkat nemusíte. Na kašel prý pomáhá inhalace vody s heřmánkem. Česnek také dokáže, jak se říká, vyhnat červa z těla. A na rýmu zabírá čaj z čerstvého zázvoru. Pokud ale samozřejmě zdravotní potíže přetrvávají, k lékaři rozhodně zajděte.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky