Vánoční svátky plánujte v klidu

TNBiz, 23.12.2015

Připravit se na Vánoce dá někdy pěknou fušku. Přípravy by teď už měly být v plném proudu. Přinášíme vám několik tipů, jak nezapomenout na to nejdůležitější...

Mám všechny dárky?

Rozhodně není od věci se zastavit, posadit se a v klidu si projet seznam blízkých, přátel, známých a kolegů, které chceme na Vánoce obdarovat. Jsou na seznamu opravdu všichni? Nezapomněli jste na někoho? A má každý svůj dárek? Že nemáte seznam - může to být chyba, pokud zrovna nekupujete dárky jen dva nebo nemáte extra dobrou paměť. "Vánoční znalci" dokonce doporučují koupit pár drobností navíc. Nikdy nevíte, jaká nečekaná návštěva se vám o svátcích objeví před dveřmi a co vám přinese. Nějaký univerzální dárek v zásobě se vždycky hodí...

Jídlo - mám všechno?

Co naplat, o Vánocích zkrátka skoro každý propadne nějakému menšímu nebo většímu obžerství. Obchody bývají zavřené a stejně se nikomu do nákupů nechce. Je proto dobré ověřit, jestli máte všechno na výrobu sváteční večeře a nechybí vám třeba strouhanka na obalení kapra nebo majonéza do bramborového salátu.

Úklid, stromeček, žárovky...

V tuhle dobu by už nejspíš mělo být v domácnostech předvánočně naklizeno. To ale neznamená, že tomu tak všude je. Někdo možná právě finišuje, druhý se chystá na stromeček. I na ten je třeba myslet včas, pokud nemáte umělý a nechcete, aby na vás v prodejně zbylo pometlo. Stojánek na stromek sice bývá v mnoha rodinách dědičným artefaktem, ale pokud si nejste jisti, kam jste ho založili, vyplatí se ho raději včas vypátrat než ho shánět po obchodech na Štědrý den. A holdujete-li světelným řetězům na stromeček, rozhodně je předem vyzkoušejte.

V kolik je půlnoční mše?

Plánujete na Štědrý večer tradiční návštěvu půlnoční mše v kostele? V tom případě si rozhodně předem zjistěte, v kolik hodin a kde se u vás přesně koná. Například v Praze bývá obvyklé, že se leckde tyto mše odehrávají už odpoledne. Pravidlo, že půlnoční mše je výhradně o půlnoci, v tomto případě neplatí. V historii tomu tak ovšem bylo - půlnoční mše, vigilie, je bohoslužba v předvečer náboženského svátku. Slovo pochází z latinského vigilia, bdění. V náboženském smyslu obsah slova tedy označuje zvyk připravovat se na určitý svátek bděním v noci na modlitbách. Pokud se v římskokatolické církvi slouží slavnostní mše v předvečer svátku Narození Páně, Božího hodu vánočního, označuje se lidově jako půlnoční mše.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky