Bude sněžit, předpovídají meteorologové na tento týden

TNBiz, 4.1.2016

Konečně sněží! Po krátkých přeháňkách, při nichž sníh jen poletoval a nevydržel, přichází ze západu okluzní fronta a přináší husté sněžení. Dočkali se ho už v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Postupně bude sníh padat na celém území Čech a v části Moravy a Slezska.

Od pondělního večera také platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před ledovkou. "Od východu k nám nadále proudí studený vzduch. Zároveň ze západní do střední Evropy postupuje okluzní fronta, která se bude v úterý nad naším územím rozpadat," uvedl ve zprávě ČHMÚ.

V Plzeňském a Jihočeském kraji varují meteorologové před ledovkou od 18 hodin, ve Středočeském kraji a na Vysočině od 22 hodin. 

Sněhová pokrývka bude narůstat zejména na horách, nejvíce přírodního sněhu napadne v pondělí a ve čtvrtek. V nižších polohách postupně sněžení vystřídá déšť a teploty nad nulou.

V pondělí bude zataženo až oblačno, od jihozápadu bude postupně sněžit na většině území. Na jihu a západě Čech se odpoledne i večer objeví i srážky smíšené nebo mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v 1000 metrech na horách kolem -6 °C. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, na severovýchodě až -16 °C.

Na úterý meteorologové předpovídají zataženo až oblačno, ojediněle mlhy. Znovu bude místy sněžit, zejména v jihozápadní polovině Čech. Stále platí výstraha před ledovkou, ve zmíněných krajích až do 23 hodin a upozornění bude ČHMÚ ještě upřesňovat. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, na Moravě a ve Slezsku -3 až +1 °C. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku -5 až -9 °C.

Ve středu bude znovu zataženo až oblačno, ojediněle mlhy. Sníh se místy objeví s deštěm, sněžení se přesune hlavně na sever a východ Česka. Hrozí také srážky mrznoucí s tvorbou ledovky. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, na jihozápadě až +4 °C. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C.

Ve čtvrtek bude znovu sněžit na většině území Česka, hlavně v polohách nad 500 metrů, jinak sněžení spíše slabé a mrznoucí. Během dne se bude sníh od západu měnit v déšť. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C.

Pátek bude oblačný a polojasný, sněžení se očekává hlavně v polohách nad 600 metrů. Na východě bude zpočátku zataženo, v nížinách i srážky dešťové nebo mrznoucí. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, na východě až -3 °C.

V sobotu a neděli se předpokládá znovu zataženo až oblačno, přeháňky jen ojediněle. Na horách střídavě srážky dešťové a sněhové, ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, při vyjasnění až -5 °C.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky