Nejčastější chyba žadatelů hypoték? Příliš vysoké splátky

REKLAMA       Jiřina Kavková, 7.1.2016

Hypoteční sazby dřímou na svém historickém minimu a lidé si půjčují ostošest. Často ale přecení svou finanční situaci, nastaví si příliš vysoké splátky a pak se dostanou do pasti, ze které jen těžko unikají. Finanční odborníci proto radí – buďte opatrní a nesnažte se hypotéku splatit co nejdříve. Nemá to smysl.

Ať vám zůstane aspoň dvojnásobek životního minima

Hypotéka je pro většinu lidí závazkem na několik desetiletí – není proto divu, že ji chtějí mít z krku co možná nejdříve. Pokud si však splátky nastavíte na maximální únosnou hranici, může se to časem zle nevyplatit. Jak potvrzují banky, takových klientů mají stovky a tisíce.

Většina lidí si totiž výši splátek plánuje dle aktuální finanční situace. Jestliže jim měsíčně zbude z platu 10 000 Kč, nastaví si měsíční splátku na 10 000 Kč. První měsíce a roky nemají se splácením problém, jenže…

…vaše situace se může kdykoliv změnit. Třeba změníte práci a dostanete nižší plat (případně budete dojíždět a platit za auto). Nebo se vám narodí dítě a přijdete o značnou část rodinného platu. Anebo nastane extrémně vysoká inflace a vaše peníze ztratí hodnotu. Zkrátka a dobře – nikdy nevíte.

Proto je lepší být střízlivý a nechat si rezervu. Po odečtení splátky hypotéky by ve vašem rozpočtu měl zůstat minimálně dvojnásobek životního minima domácnosti, ideálně ještě více. Není ani vůbec od věci, pokud máte bokem nějakou finanční rezervu (alespoň ve výši 3 měsíčních splátek), kterou v případě neschopnosti řádně splácet využijete.

Pomůže i realitní kancelář

Jestliže i přesto situaci nezvládnete a nemáte na splátku hypotéky peníze, svět se ještě neboří. Některé banky umožňují hypotéku prodloužit a splátky snížit. Další možností je obrátit se na realitní kancelář, která za vás hypotéku doplatí, nemovitost odkoupí a následně nabídne k prodeji za podmínek, které vám budou vyhovovat.

Jednou z realitek, která tohle dělá, je třeba brněnská AC Real. „Snažíme se v těchto situacích vyjít klientům vstříc a nabídnout jim minimálně stejně dobré podmínky, jako měli s původním hypotečním úvěrem. Ve hře je i varianta, že klient přestane nemovitost splácet a bude platit jen nízký nájem. Rozhodně ho však z domu či bytu nikdo nevyhodí,“ doplňuje Ivor Ševčík, majitel AC Realu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika