Proč vybrat LED světla a co o nich nevíme

Podle tradičního průzkumu poradensko-prodejního portálu eSvetlo.cz z loňského roky vyplývá, že Češi při nákupu osvětlení čím dál víc upřednostňují specializované obchody a e-shopy. Je to proto, že většina z nich tápe v označení a specializované obchody poradí, jaké zdroje pro konkrétní účely pořídit. Vzhledem k tomu, že LED světelné zdroje jsou stále populárnější a představují pro uživatele největší úsporu na energii, přinášíme pár tipů, jak se v jejich výběru vyznat.

Podle průzkumu například 70 % respondentů neví, co znamená písmeno „K“ na obalu a jen o něco lépe jsou na tom Češi se znalostí pojmu Lumen. Tok světla nezná 62 % respondentů. „Jedná se o zásadní údaje, podle nichž si vybíráme zdroj osvětlení. Označení 2 700 K na obalu znamená, že zdroj vyzařuje teplou bílou barvu, a tedy nahrazuje světlo oblíbené klasické žárovky,“ vysvětluje Filip Pfeifer z poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz. „Někteří výrobci však jako teplou bílou označují i hodnoty 3 000 K nebo rozpětí 2 000-3 000 K, je tedy vhodné se ve veličině orientovat. Lumen zase označuje světelný tok a dnes v podstatě nahrazuje dřívější označení ve Wattech.“

Co by nás mělo zajímat při koupi osvětlení?

Příkon - udává se ve Wattech (W) - kolik energie světelný zdroj spotřebuje na vyzařování světla

Vyzařované světlo - udává se v Lumenech (lm) - kolik světla světelný zdroj vyzáří do prostoru okolo sebe. “Výkonnost” spotů se udává v Kandelách (cd) - je to intenzita světla v daném směru od zdroje.

Doba životnosti v hodinách - 1 000 hodin je přibližně 1 rok. (výzkumem se zjistilo, že běžná domácnost svítí přibližně 3 hodiny denně, tedy cca 1 000 hodin za jeden rok)

Barvu světla vyjadřují stupně Kelvina - teplá bílá 2 700 K (světlo standardní žárovky), studená bíla 3 000 K (halogenové světlo), denní světlo 6 500 K. Čím méně stupňů Kelvina, tím teplejší bílé světlo. Kvalitní světelný zdroj má uvedenou přesnou barvu světla na obale, ne jen rozptyl (2 200 - 3 200 K). Pokud je na obale uvedené rozpětí barvy světla, je možné, že při namontování několika takových zářivek bude každý zdroj svítit jinou barvou (jeden bude do oranžova, druhý do modra).

Reprodukce barev (Ra index) - vyjadřuje rozsah shody pigmentu s tím, jak vypadá pod příslušným světelným zdrojem. Světelný zdroj s charakteristikou Ra = 100 reprodukuje optimálním způsobem všechny barvy. Čím nižší je hodnota Ra, tím hůře se pigmenty zobrazují (běžně prodávané světelné zdroje mají Ra 80 - 85 %).

Nejčastější závity - E14, E27 (E jako Edison a 14/27 jako průměr závitu v milimetrech, spoty GU10 (napětí 230 V), GU5.3 (napětí 12 V), kapsle G4/G9, GY 6.35 a lineární zdroje R7s.


Důležité při výběru správné žárovky je též:

Velikost místnosti - Velká místnost potřebuje ke kvalitnímu osvícení více lumenů než malá místnost.

Typ svítidla - Je důležité si své svítidlo nejprve důkladně prohlédnout, než žárovku začneme vybírat. Např. starší stropní svítidla (lustry), která mají skleněné „poháry“ přes žárovku, do nichž je problém umístit delší žárovku.

Barva stěn místnosti - Čím je pokoj tmavší, tím více lumenů bude potřeba, aby osvícení dosáhlo své kvality.

Využití - Žárovky mohou mít více využití. Aktivní osvětlení prostoru, osvětlení dané plochy (jídelní stůl, kuchyňská linka), orientační osvětlení (na zahradě, dětský pokoj). Dle toho taktéž vybíráme v závislosti na příkonu a počtu lumenů. Pro osvětlení, které svítí dlouhodobě (venkovní světlo, dětský pokoj celou noc), je velmi vhodné použít LED žárovku, jelikož má velmi nízký příkon - tedy spotřebu energie. 

Jak vybrat osvětlení do jednotlivých místností

Obývací pokoj - Pro celkové osvětlení zvolte svítidla, která vydávají rovnoměrné měkké a neutrální světlo, ideálně vybavené LED zdrojem s teplou barvou. Můžete je doplnit nástěnnými svítidly, nebo stojacími lampami se stmívačem. Světlo bude odráženo od stropu a stěn a tím je změkčeno a rozptýleno, což dodá prostoru příjemnou atmosféru.

Kuchyně - Tady potřebujeme hodně světla, které zajistí bezpečnou a pohodovou práci. Do pracovních částí, jako je kuchyňská linka, dejte zářivková svítidla nebo bodová LED svítidla. Nad jídelní stůl je vhodné použít závěsné svítidlo se stínidlem, které bude doplňovat barvy a design kuchyně. Nesmí chybět ani centrální stropní svítidlo.

Koupelna - Pro celkové osvětlení zvolte stropní svítidlo umístěné ve středu místnosti, nebo variantu podhledového bodového osvětlení. Důležité je osvětlení zrcadla, které by nemělo zkreslovat barvy (CRI index). Do koupelny hlavně patří osvětlení k tomu určené, tedy správně utěsněné a s dostatečným krytím.

Ložnice - Sem patří svítidla s velkou plochou a malým jasem, doplněné nástěnnými svítidly např. na zdi nad postelí. Velký úspěch v moderních domácnostech mají světelné profily nebo LED pásky, které jsou instalované u zdi na šířku postele a dokreslují ráz a atmosféru místnosti. Pokud máte v ložnici šatnu, bude potřeba více světla, a proto je vhodné použít např. bodové osvětlení se zdrojem, který nezkresluje barvy.

Náš tip

Platí pravidlo, že teplé barvy patří do místnosti pro čtení a relaxaci a oproti tomu studené barvy je vhodné dávat do pracoven a místností, kde potřebujete být bdělí. Například do obýváku patří teplá bílá (2700K) a do pracovny studená bílá (4000K).

Proč vybrat LED žárovky

„Úsporné žárovky mají zhruba o třetinu nižší životnost než LED žárovky a mají delší dobu náběhu do plné svítivosti,“ vysvětluje Filip Pfeifer. „Navíc obsahují rtuť, která je nebezpečná a oproti LED zdrojům nenabízí tak široký výběr designu. LED žárovka navíc uspoří 90 % energie oproti klasické žárovce, proto vám k obměně tradiční 60W žárovky stačí pouze 9W LEDka.“

Ale kolik opravdu ušetříte? Pan Pfeifer z eSvětlo.cz k tomu říká: „Hlavně nedoporučuji investovat do levných, ale nekvalitních LED žárovek, které nemají dlouhou životnost a často se projevují
i kolísavostí světla. Ta je právě předem určena např. parametrem 2700-3500K, čili se pak může stát, že pokud budeme mít v řadě rozsvícených 50 žárovek, tak bude každá svítit trošku jinou barvou, tzn. jedna bude teplá bílá, ale druhá bude svítit více bíle.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky