Tipy, jak vybrat kvalitní čaj Matcha

tVQ1.jpg 

Japonský čaj Matcha má nezaměnitelnou barvu, chuť i vliv na naše zdraví. Tento jemný prášek z dužniny čajových lístků, je bohatý na vitaminy, antioxidanty i jako zdroj energie. S našimi tipy snadno poznáte originální čaj od podvrhu a dozvíte se, jak čaj Matcha připravit a skladovat. Poradí vám Čajová květina s.r.o., největší dodavatel čaje Matcha do střední a východní Evropy.

Matcha znamená v překladu z japonštiny doslova „mletý čaj“. Připravuje se z mladých lístků čajovníků, které jsou zastiňovány. Tím je podpořena tvorba chlorofylu, díky kterému má čaj svou charakteristickou barvu. „MatchaTea je bohatý na vlákninu, katechiny a aminokyseliny. Doporučuji ho především jako zdroj energie a celkové fyzické i psychické pohody,“ říká Petr Patočka ze společnosti Čajová květina, s.r.o. největšího českého dodavatele čaje Matcha v BIO kvalitě. Přední čeští čajoví experti radí soustředit se zejména na těchto 5 oblastí při výběru originálního a kvalitního čaje: 

1) Jedinečný původ

Originální čajový prášek Matcha vždy pochází z Japonska a dodavatel to také musí doložit. „Do České republiky dovážíme Matcha čaj již druhým rokem a stejně jako u vína, i u čaje jsou nabízeny různé třídy jakosti,“ vysvětluje Petr Patočka. Kromě japonského původu je důležité dodržování tradičních způsobů výroby.

2) Jemná chuť

Ani trpký, ani hořký. Správný čaj Matcha má jemnou, svěží a lehce nasládlou chuť. Sladkou chuť čaji dodávají rostlinná vlákna a aminokyseliny L-theanin. V Matcha vyšší kvality by měl být obsah L-theaninu alespoň 19,5 mg na jeden gram čaje. „Pokud je připravený nápoj hořký, tak se patrně nejedná o Matcha, ale powdered green tea. Ten je na rozdíl od Matcha vyroben z rozemletých celých čajových listů a ne jen jejich dužniny,“ vysvětluje Patočka. 

3) Správná barva

Jediná správná barva vysokojakostního Matcha je smaragdově zelená. Odstín do žlutohnědé mají čaje nižší kvality, ale nevábné zabarvení může způsobit i nešetrné skladování. Sytá a jasná barva je znamením, že byl čaj správně pěstován i zpracován. Zelené zbarvení je důkazem vysokého obsahu chlorofylu a živin. Ani po přípravě se barva čaje příliš nemění – jen po delším stání se mohou čajové částice usadit u dna, díky čemuž je barva nápoje méně sytá.

4) Certifikace

Aby bylo možné doložit legitimitu a kvalitu prodávaného BIO japonského čaje, potřebuje dovozce splnit hned několik legislativních procesů. Patří mezi ně platný BIO certifikát, Certifikát o nulovém výskytu radiace, Specifikace produktu (tedy tzv. „rodný list“ čaje), Chemická analýza včetně nutričního složení čaje, Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (tzv. HACCAP), Rozbor pesticidů a Doložení původu čaje. 

5) Skladování

Skladování není důležitým bodem jen doma, ale i u prodejce. Čaj musí být vždy skladován v neprůsvitných obalech, bez přístupu světla, v suchu a chladu. Pokud je Matcha čaj špatně skladován, i u toho nejlepšího dojde k nepříjemnému snížení kvality. Čím dříve Matcha čaj zkonzumujete, tím více chuti i vůně si budete moci dopřát. Menší balení jsou proto lepší volbou.

 

Petr Patočka zmiňuje jednoduchý návod na klasickou přípravu teplého čaje MatchaTea: „Obsah dvougramového sáčku MatchaTea zalijeme 300 ml horké vody o teplotě asi 65 až 70 stupňů Celsia a důkladně rozmícháme. Dobrým pomocníkem je například ruční šlehač mléka (plastový). Matcha můžeme dochutit medem nebo limetou.“ MatchaTea lze připravit i za studena, s mlékem či přidat do ovocných koktejlů. Široké využití má i při pečení – například v bábovkách, roládách, sušenkách či sladkých omáčkách. K zabarvení pokrmu a přidání zdravých látek stačí i malé množství čajového prášku.


O MatchaTea.cz                 
Společnost Čajová květina s.r.o. je největším dodavatelem MatchaTea – prvotřídního 100% zeleného čaje v BIO kvalitě přímo z Japonska, a to zejména do gastronomických zařízení, obchodů a welness & fitness center. V nabídce jsou i další BIO produkty s obsahem čaje včetně doplňkového sortimentu. MatchaTea nakupuje společnost přímo u japonského výrobce a čaj se pěstuje pouze na organických plantážích. Společnost volí výrobky reprezentující moderní, zdravý životní styl, přičemž se zaměřuje na popularizaci méně známých produktů a/nebo inovativní zpracování či nabídku tradičních výrobků. Je nositelem řady certifikátů kvality, včetně české známky BIO. Nabídka a prodej jsou realizovány přednostně prostřednictvím vlastní sítě obchodních zástupců, která umožňuje dodržet vysokou kvalitu prezentace produktů koncovým spotřebitelům.

Více informací na:
www.matchatea.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření