Správné dveře pro kutila: odolné laminátové povrchy

Zatímco pro některé lidi je místem relaxace například koupelna, kde mohou zapomenout na všední problémy ve vaně plné horké vody, nebo obývací pokoj, kde mohou v klidu odpočívat v gauči u televize, jsou i lidé, kteří vyhledávají aktivnější podobu odpočinku a nejlépe se odreagují při práci v dílně.

I když nepatříte k vyloženě kutilským typů a do dílny zavítáte pouze čas od času, rozhodně byste neměli podcenit výběr dveří, které do dílny umístíte. „Dílny nebo technické místnosti patří mezi prostory, kde často dochází k manipulaci s těžkými či ostrými předměty nebo se pracuje s prostředky na bázi chemikálií. S tím vším mohou přijít vaše dveře do kontaktu, a měly by proto co nejvíce vydržet. Není tedy vhodné volit dveře s dýhovaným povrchem nebo dokonce dveře prosklené, které jsou velmi náchylné k poškození,“ říká pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, která se zabývá výrobou interiérových dveří a zárubní. Z těchto důvodů se do prostoru dílny doporučují laminátové povrchové úpravy jako CPL nebo SOLO 3D. Ty jsou dostatečně mechanicky odolné, takže je silnější nárazy nebo poškrábání jen tak neohrozí, a kromě toho se také velice dobře udržují. „Pokud dojde k ušpinění dveří například od kolomazi, tak se nemusíte bát, že by skvrny nešly odstranit. Snadno se jich zbavíte pomocí acetonu. Dveře s CPL laminátovými povrchy totiž nepoškodí ani agresivní čisticí prostředky a chemické látky jako aceton, technický benzín nebo Savo,“ vysvětluje Martin Dozrál.

TIPY PRO VÁS:

Mechanický práh = zabrání šíření hluku i výparů!

Z dílny se může do obytných prostor dostávat prach nebo nebezpečné výpary z benzínu či ředidel. Je proto vhodné volit dveře s mechanickým prahem. „M echanický práh je stabilní skrytou součástí dveří, která se při zavření dveří automaticky vysune, a utěsní tak milimetrovou mezeru mezi podlahou a dveřmi,“ uvádí pan Martin Dozrál. Kromě toho, že zabraňuje šíření prachu a výparů, je mechanický práh také důležitým zvukově izolačním prvkem. Nepříjemné zvuky vrtačky, cirkulárky a dalšího nářadí tak díky němu zůstanou za dveřmi a vás tak nebude v obytné části nic rušit.

Nezapomínejte na protipožární vlastnosti!

V dílnách, kde se pracuje například se svářecí technikou, může dojít také ke vzniku požáru, doporučuje se proto vybírat dveře s protipožárními vlastnostmi. „Aby vás dveře ochránily před šířením ohně při požáru, měly by mít protipožární vlastnosti označované EI230 (EW30) nebo EI245 (EW45), které jsou dané ČSN. To znamená, že při případném požáru odolají dveře ohni 30 nebo 45 minut, což je doba potřebná k evakuaci osob do bezpečí. To by měla zajistit především vnitřní konstrukce dveří a použité materiály,“ upozorňuje pan Martin Dozrál.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry