Kotlíkové dotace: jsou výrobci kotlů připraveni na kotlíkové dotace?

Kotlíkové dotace letos zahýbou trhem s topnou technikou. Jak se na vlnu zájmu připravují výrobci kotlů? Zeptali jsme se obchodního ředitele firmy VIADRUS Borise Šlapoty.

 

Jak hodnotíte uplynulý rok z hlediska obchodních cílů VIADRUS?

 V roce 2015 se nám podařilo dokončit vývoj několika nových kotlů, včetně jejich úspěšného testování, certifikování autorizovanou osobou pro 5. emisní třídu a zároveň EKODESIGN, jakož i uvedení na trh. Letošní rok bude ve znamení kotlíkových dotací a VIADRUS je připraven jak z pohledu nových zápisu výrobků do seznamu SVT, tak i pokud jde o jejich dostatečné skladové zásoby s cílem rychle a efektivně vyhovět očekávané poptávce našich zákazníků. Ať již jde o spalování uhlí, pelet nebo plynu, máme v kotlíkových dotacích zapsány své favority.

Kdy tedy očekáváte největší zájem o výrobky VIADRUS?

 V jednotlivých krajích jsou vypsané jiné termíny pro sběr a schválení žádostí. První vlnu zájmu očekáváme někdy začátkem března a vysoká poptávka pravděpodobně vydrží až do podzimu. Kotlů budeme mít na trhu dostatek, i tak ale doporučujeme s modernizací topného systému neotálet, protože termín uznatelných nákladů je například v Moravskoslezském kraji stanoven do 15. září letošního roku a může se stát, že montážní firmy budou přes léto velmi vytížené.

Nemáte obavu, že vypsané dotace poškodí trh?

 Počítáme s tím, že dotace způsobí výkyvy v prodejích. Vláda chce do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů a je jasné, že na koho se nedostane v první vlně, bude čekat na další kolo dotací. Určitým rizikem je dovoz levných kotlů, které sice papírově splňují dotační podmínky, ale vzhledem k jejich nižší životnosti se prakticky nevyplatí je pořizovat. Kotlíkové dotace jsou ale pro mnoho spotřebitelů příležitostí pořídit si dražší, ale ekologický kotel, který jim bude spolehlivě sloužit desítky let.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika