Půjčka pro mladé se vrací, stát na bydlení půjčí až 600 tisíc!

TNBiz, 24.2.2016

Speciální půjčky pro mladé lidi chce už v příštích týdnech začít poskytovat Státní fond rozvoje bydlení. Mladí rodiče nebo samoživitelé totiž často nemají peníze na to, aby si mohli pořídit vlastní bydlení a jejich příjmy nedosahují na to, aby jim banky poskytly hypotéku. Stát chce proto mladým poskytovat část peněz na bydlení za velmi výhodných podmínek.

O půjčky budou moci žádat lidé, kterým ještě nebylo 36 let a starají se o dítě mladší 6 let. V případě, že jsou rodiče manželé, musí být alespoň jeden z nich mladší 36 let. Důvodem je ztížená životní situace mladých rodin oproti bezdětným párům.

Půjčit si budou moci od 50 do 600 tisíc korun na stavbu nebo koupi bytu či domu nebo jeho převod z družstevního vlastnictví do soukromého. Maximálně jim však stát půjčí polovinu celkové částky nemovitosti. Úrokové sazby se budou pohybovat kolem dvou procent a splatit úvěr budou muset do patnácti let. Až o šest let by se tato lhůta mohla prodloužit v případě narození dalšího dítěte nebo těžké životní situaci, například ztrátě zaměstnání nebo úmrtí partnera.

Půjčka bude sloužit pouze jako doplňkový úvěr a nezaplatí se ní celé bydlení. Člověk tak bude muset buď sáhnout do vlastních úspor, nebo si na zbytek bydlení vzít půjčku někde jinde. Výhodou je, že tento úvěr může být kdykoli předčasně splacen bez poplatků nebo může být až na dva roky splácení úplně přerušeno.

Pokud bude dnes návrh schválen, lidé by mohli začít o půjčky žádat už v průběhu března. Peníze by mohli dostat do třiceti dnů od podání kompletní žádosti. V té bude muset žadatel o úvěr uvést výši příjmů, posuzovat se bude také to, jestli nedluží na sociálním a zdravotním pojištění.

Stěžejní pro posouzení žádosti bude fakt, zda je žadatel schopen splácet. Měsíční splátka v případě půjčky ve výši 600 tisíc korun by se podle výše úrokové sazby, která nebude po celou dobu fixní, měla pohybovat mezi cca 3700 a 4200 . Konkrétní informace by mohly být už v příštích dnech zveřejněny na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika