Prodáváte auto? Pohlídejte si převod, jinak vás čekají mastné platby!

TNBiz, 20.3.2016

S podobným případem se setkali třeba na Liberecku. Zdeněk Tranta chtěl vůz prodat v autobazaru, tam mu ale řekli, že je neprodejný. Přes inzerát si našel firmu, která slíbila, že od něj auto odkoupí.

"Vyplatili mi hned 2 000 korun a auto si vzali. Když jsem se ptal, jak teda s přepisem, tak mi řekli, že do týdne auto převedou," řekl TV Nova Zdeněk Tranta.

Zástupci firmy jej nechali ověřit podpis a sepsat plnou moc k převodu. Dostali klíče a všechny doklady. Jenže firma auto nepřevedla a rovnou ho prodala. "My si to auto koupíme a děláme si s ním, co chceme my. To už je náš problém, co děláme s autem," brání se majitel firmy, která od pana Tranty auto odkoupila.

Nový majitel vozu ale stále jezdí na staré doklady a páchá s ním přestupky. Policie pokuty vymáhá po původním majiteli. Ten teď ze zoufalství zaplatil i povinné ručení. "Když bude bouračka, tak to všechno jde na mě," rozčiluje se majitel prodaného vozu.

"Původní vlastník zůstane v registru zapsán na věky věků. Byť už vlastníkem dávno není," potvrzuje dopravní expert Michal Dlabola.

Firma se sice tváří, že sídlí na Praze 4, ale zaměstnance firmy tam nikdo nikdy neviděl. Liberecký magistrát eviduje desítky podobných případů. Na jejich řešení už vyčlenil dvě pracovnice. Problém se ale týká celé republiky. Odstartovala ho novela zákona rušící takzvané polopřevody. Ty dřív umožňovaly původnímu majiteli odhlásit se z velkého techničáku prodávaného auta sám. To už není možné.

Podobně podvedených lidí jsou v Česku stovky. Někteří berou řešení situace do vlastních rukou, byť je to na hraně zákona. "Já jsem si to vozidlo našel a odmontoval jsem mu značky. Ty SPZtky jsem normálně vyhodil, aby už to vozidlo nemohlo jezdit na moje jméno," svěřil se TV Nova jeden z podvedených prodávajících.

Auta na cizí jméno vyhledávají především lidé, kteří jsou třeba v exekuci a nesmí mít žádný majetek. Inzerátů nabízejících koupi (prodej) auta bez přepisu jsou na internetu stovky.

Úřady sice volají po nové legislativní úpravě, která by podobné podvody znemožnila a prodávající ochránila. Do té doby existuje pouze jedna cesta, jak se bránit: Nespoléhat se na to, že když někoho zplnomocníte k převodu auta na sebe, že to opravdu udělá.

Doklady od vozidla proto mějte stále u sebe a odevzdejte je kupujícímu pouze v případě, že auto je už na něj na úřadech přepsané. Bohužel, pokud auto prodáváte do jiného města, budete muset na magistrát nejen v místě vašeho bydliště, ale i v místě, kde si vozidlo chce přihlásit kupec.

Pokud vozidlo kupující na sebe nepřihlásí, hrozí mu pokuta 50 tisíc korun. Ta ovšem hrozí i vám, coby prodávajícímu!
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky