Nové byty zatím pomáhají klesajícímu stavebnictví

Stavebnictví jako celek v začátku roku klesá, v lednu meziročně o více než 10 procent, v únoru podle aktuálních dat ČSÚ reálně o 2,3 procenta. Zakázky od developerů vůči stavebním firmám jsou ale zatím stále vysoké a tak pomáhají celému stavebnímu odvětví a snižují jeho klesající trend.

Prodej bytů je sice poslední dobou rekordní, ale i bytová výstavba bojuje s problémy. Tím hlavním je pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. V řadě případů ještě déle. Některé městské části jsou po posledních volbách navíc „protirozvojově“ zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu. V únoru klesl počet zahájených bytů v bytových domech, z nichž většina je realizována v Praze, o 22,4 procenta, přitom prodej nových bytů roste v Praze řádově desetiprocentním tempem.

Poptávka po novém bydlení je velmi vysoká několik posledních let. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos za celý rok očekáváme další růst až o deset procent na 7200 bytů. Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány a nové prostě nebudou k dispozici. A to samozřejmě v konečném důsledku povede k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem k růstu cen bytů a ke snížení dostupnosti nového bydlení. Již nyní se problémy s povolováním nových projektů na trhu projevují omezením nabídky stavebních pozemků, především těch s vydanými povoleními, a růstem jejich cen často až za hranici rentability.

Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba