Může posilovna škodit zdraví? Bakterie kam se podíváš!

TNBiz, 10.4.2016

Jasně to ukázalo měření společnosti FitRated, jejíž zaměstnanci odebrali vzorky z celkem sedmadvaceti cvičebních pomůcek a strojů, které v posilovnách stojí.

A výsledky jsou velmi znepokojivé. Ukázalo se totiž, že každý čtvereční palec (asi 6,5 centimetrů čtverečních) plochy v posilovně hostí více než milion různých škodlivých bakterií.

Jedno srovnání za všechny - průměrný běžecký pás pokrývá 74krát víc bakterií než vodovodní kohoutek na veřejných záchodcích.

Tyto bakterie mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů - od kožních infekcí a zánětů přes zápal plic až po otravu krve. Chelsea Freeburnová z FitRated vysvětluje, že bakterie se na cvičebním nářadí mohou pomnožit, pokud není dostatečně čištěno a otíráno před použitím i po něm.

"Pokud se údržba zanedbává, bakterie se množí. Můžete si to představit tak, že je to stejné, jako kdyby jste si dlouho podávali ruce se skupinou zpocených lidí," vysvětluje Freeburnová.

Úplně nejhůř dopadly erární činky, které jsou snad v každé posilovně. Na těch přežívá dokonce 362krát víc bakterií než na záchodovém prkénku!

Bakterie ošem prosperují i na rotopedech, kde jich je 39krát víc než na tácu ze školní nebo závodní jídelny. A rozbory navíc ukázaly, že část těchto bakterií je odolná vůči antibiotikům.

Ani tato šokující čísla ovšem neznamenají, že byste měli přestat chodit do posilovny. Úplně stačí, když používané nářadí nebo cvičební pomůcky před použitím i po něm důkladně otřete a očistíte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky