Záchrana vzácného mobiliáře pokračuje: pomůže unikátní laser

Poprvé v Brně i v České republice. Mnichovský Goering Institut přivezl do brněnského jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie unikátní technologii laseru pro restaurování povrchu historického nábytku. Ten pomůže brněnským a mnichovským studentům restaurátorství se záchranou vzácného barokního mobiliáře.

Třetí etapa záchrany mobiliáře z 18. století je součástí dvouletého mezinárodního projektu Vyšší odborné školy Brno a mnichovského Goering Institutu. S prvními opravami začali čeští i němečtí studenti restaurátorství pod dohledem odborníků už vloni. Studenti během nich odvedou celkem více než 14 tisíc hodin práce.

„Čeká nás navrácení západní části mobiliáře na původní místo. Konstrukce podesty této části mobiliáře se před časem propadla a jak jsme zjistili, důvodem byla vysoká vlhkost a následná hniloba dřevěného rámu. V současné chvíli tedy probíhá v zákristii odvlhčování pomocí větracích šachet, které by měly prostor trvale odvětrávat. K montáži je připraven také nový dřevěný rošt, který jsme vyrobili,“ popsal odborný garant projektu Zdeněk Holý.

Oddělit neoddělitelné. V ČR poprvé

V kostele i v ateliérech školy budou mladí restaurátoři pokračovat v odstraňování druhotné vrstvy lakování a přemaleb. Právě v tom jim pomůže unikátní technologie laseru, kterou v České republice doposud nikdo pro restaurování povrchu historického nábytku nepoužil.

laser_zachrana_mobiliare.JPG

„Jde o technologii, která pomáhá restaurátorům oddělit vrstvy, které by byly jinak často neoddělitelné. Při nastavení správné vlnové hodnoty je velmi šetrný a přesný. V projektu záchrany mobiliáře jej využijeme k odstraňování hnědé barvy krycích desek. Ta by se jinak odstraňovala mechanicky, což s sebou nese riziko poškození původní povrchové úpravy mobiliáře. Laser by tak mohl umožnit odstranění nepůvodní přemalby, aniž by došlo k poškození originálu,“ vysvětlil Bernard Kuegler, ředitel Goering Institutu v Mnichově.

Jeho studenti budou společně s českými mladými restaurátory pracovat na mobiliáři do konce tohoto týdne. Do Brna se pak vrátí zase v říjnu. To mělo být podle původních plánů posledním setkáním mezinárodního projektu.

Komplikace: projekt bude pokračovat i příští rok

„V průběhu restaurátorského průzkumu jsme však zjistili fatální destrukci soklové části mobiliáře, museli jsme řešit odvlhčení. Také jsme objevili zdobné prvky na celém původním pódiu a fládrování na pracovní ploše. To jsou komplikace, které zvyšují časovou náročnost projektu. Ten budeme muset nakonec prodloužit do následujícího roku,“ uvedl Petr Polášek, zástupce ředitele školy a vedoucí projektu. Čtyřicet německých a českých studentů se tak setká ještě na pátém workshopu.

Barokní mobiliář, na jehož záchraně studenti společně s odborníky pracují, slouží prakticky nepřetržitě od roku 1740. Právě zhruba v tomto roce podle nových dendrochronologických analýz ze vzorků dřeva i podle názorů kunsthistoriků mobiliář vznikl. Je na něm patrná řada laických oprav a zásahů, dochoval se však v téměř původní podobě. Odborníci jej tedy považují za unikátní doklad úrovně uměleckého řemesla 18. století na Moravě.

Dvouletou mezinárodní spolupráci Vyšší odborné školy Brno a mnichovského Goering Institutu podpořilo dotací 1,3 milionu korun německé ministerstvo kultury a téměř stejnou částkou evropský program Erasmus +.

Výměna znalostí i odbourávání předsudků

„Ze spolupráce jsme nadšení. Studenti i pedagogové jsou velmi motivovaní a na společném kulturním dědictví pracují s velkým nasazením. Důležitá je také kulturní výměna – mladí lidé ze dvou evropských zemí pracují společně, vyměňují si odborné znalosti, odbourávají předsudky a zlepšují jazykové znalosti. Do budoucna chceme v započaté spolupráci pokračovat a plánujeme další projekty,“ uvedl Bernard Kuegler.

Jedním z nich je také mezinárodní konference, kterou organizují obě školy ve spolupráci s Moravskou galerií. „Proběhne v říjnu společně se čtvrtým společným workshopem a bude zaměřena právě na restaurování uměleckořemeslných děl ze dřeva. Konference je určena odborné veřejnosti a ve své oblasti bude jedinečnou komunikační platformou u nás,“ doplnil Petr Polášek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy