Zahrada či zahrádka, balkon, nebo terasa: potřebují připravit na sezónu

Zima už je dávno pryč a posezení u letního grilování se kvapem blíží. Mezitím je však třeba dát do pořádku vše okolo, abyste si chvíle klidu a odpočinku mohli náležitě užít. Máme pro vás pět tipů, jak na to.

1. Začněte od podlahy…

Drobné nečistoty, možná písek i mech – to vše vás po zimě může uvítat na vaší terase. Pokud je povrch přírodní, neměli byste k jeho očistě používat příliš agresivní čisticí prostředky. Ideální je teplá voda případně s kapkou Diavy flower, která si s nečistotami poradí. Na odolávající nečistoty vezměte kartáč – opět pozor, jeho tvrdost volte úměrně typu povrchu.

2. Markýzy, deštníky, slunečníky

Prach, déšť i další nečistoty se intenzivně zachytávají na venkovních textiliích. Pokud jste před zazimováním zmíněného „náčiní“ vše vyčistili, máte o práci méně. Pokud jste (jako většina z nás) na tuto činnost jaksi nedopatřením „zapomněli“, čeká vás to nyní. Celou plochu látky rozviňte, pro čištění látkové části můžete použít TEP 500 ml, který se běžně používá na čištění koberců. Nezapomeňte vše po čištění důkladně opláchnout vodou. Následně ještě otřete hliníkovou konstrukci.

3. Zajistěte rostlinám to správné světlo

Dostatečně velký květináč, dostatek světla nebo naopak stín, zálivka dle druhu rostliny – ze začátku je s tím trochu práce, ale výsledky stojí za to!

• Na slunce patří petúnie a muškáty, stín naopak potřebují převislé begonie.

• Mezi otužilé patří máta, meduňka, dobromysl, ty můžete vysadit ven okamžitě.

• Další jako tymián, saturejku, levanduli až ve druhé půli dubna, a choulostivé druhy typu rozmarýn, bazalka nebo majoránka patří ven až v květnu.

Tip: Pokud zjistíte, že na zeleň vám již žádné místo nezbylo, vždy najdete alespoň kousek prostoru pro závěsné květináče.

4. Dopřejte vašemu grilu jarní servis

Grilování je jednou z nejoblíbenějších venkovních aktivit. Na jaře je vždy třeba gril znova “nastartovat” pro nadcházející sezónu. Ideálně hned ze startu nechejte gril vypálit. Nejprve mechanicky odstraňte případné velké zbytky připálenin, poté nechte gril přibližně na deset minut rozpálit, a na vychladlém roštu nebo kameni si poté můžete „zařádit“ ještě s kartáčkem a čisticím prostředkem Grilpur. Ten totiž dokáže rozpustit připálené organické tuky i pokrmy, zničí bakterie a odstraní mastnotu.

5. Pryč s nevítanými společníky?

Už naše babičky věděly, že nezaměnitelné aroma hřebíčku může sloužit také jako “odpuzovač” molů, komárů, much, mravenců i dalších nezvaných hostů. Stačí do nádobky nebo misky vložit 10 - 20 hřebíčků, zalít vodou a nechat louhovat. Ideálně nechejte misku položenou u dveří, okna nebo na terase, aby nezvaní hosté hned věděli, že nejsou vítání.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky