Okna mohou být inteligentní: zamezí přehřívání v interiéru

Jak chytře zamezit přehřívání domu či bytu v letních měsících? Víte, že na severní stranu patří jiný typ okna než na tu jižní? Vniku slunečních paprsků nejlépe zabrání inteligentní okno a až poté běžné interiérové žaluzie.

Inteligentní okno

Inteligentní okno reaguje na protichůdné požadavky specifické pro různá roční období. V zimě maximalizuje průchod sluneční energie do interiéru, v létě naopak zamezuje průchodu tepla dovnitř. Za různých podmínek tak udržuje tepelnou pohodu a svým způsobem částečně šetří náklady na klimatizaci. Inteligentní okno tvoří tři základní prvky – trojsklo (se speciální skladbou podle potřeb solárních zisků), integrované meziskelní žaluzie a kvalitní PVC nebo hliníkový rám. Z pohledu poměru cena vs. výkon jsou ideálním řešením předokenní žaluzie (pokud možno automatické), které primárně plní funkci stínění a zamezení přístupu slunečního záření na tzv. obálku budovy, kterou je v tomto případě sklo a rám okna.

Solární zisky

Zajímejte se o solární zisk okna, jelikož tato veličina určuje míru slunečního záření, respektive tepla, které oknem prostupuje do pokoje. „Na východní a severní stranu fasády je vhodnější volit okna s vyššími solárními zisky, aby v zimě mohly i ty nejslabší sluneční paprsky pronikat do interiéru a alespoň trochu jej prohřát,“ radí Jan Ros ze společnosti RI Okna. Na jižní stranu je pak lepší dávat okna s nižšími solárními zisky, aby se v létě místnost příliš nepřehřívala.

Ochrana zvenčí

V případě pasivních staveb se nejčastěji využívá řízený princip stínění automatickými stínícími prvky, tedy venkovními žaluziemi. „Je tomu tak především z důvodu přesné korekce sluneční energie v potřebnou chvíli. Venkovní žaluzie chrání sklo a rám před prostupem tepla do interiéru. Jsou tak velmi účinnou ochranou, jelikož teplo ze slunečního záření z velké míry eliminuje ještě předtím, než stihne proniknout skrz okno,“ říká Jan Ros ze společnosti RI Okna. Tento stínící prvek není určen pouze pro pasivní domy a lze jej využít i v případě ostatních druhů staveb.

Integrace hýbe světem

„Integrované žaluzie jsou vloženy do meziprostoru izolačních skel (dvoj- i trojskel) nebo velkorozměrových vnitřních příček a ovládají se dvojicí patentovaných rotačních magnetů přes izolační sklo. To tak zůstává netknuté a neztrácí své vlastnosti. Životnost žaluzie je pak stejná s životností okna jako celku,“ vysvětluje Jan Ros a doplňuje: „Na integrované žaluzii se vůbec neusazuje prach, a je tak vhodná i do domácnosti alergika.“ Například integrovaná meziskelní žaluzie SCREENLINE® umístěná uvnitř izolačního skla eliminuje prostup slunečního záření skrz skleněnou výplň až na 12 %. Takového efektu regulace nelze běžnou vnitřní žaluzií docílit, protože ta zabraňuje pouze prostupu světla, ale nikoli tepla.

V interiéru vodorovně nebo svisle

Instalace vnitřních horizontálních žaluzií nevyžaduje náročné stavební zásahy. Tento oblíbený druh stínící techniky skýtá řadu výhod a také širokou paletu barev a materiálů, které lze aktuálně přizpůsobit designu interiéru. Nejinak je tomu u vertikálních žaluzií, které jsou vhodné pro zastínění větších ploch a zároveň poslouží i jako dekorace. Vhodnou alternativou jsou též látkové nebo bambusové rolety.

V souladu s přírodou

Naprosto ideálním stínícím prvkem je zeleň – nejlépe listnaté stromy. Řídí se totiž přirozeným cyklem, tedy v létě, kdy teplo ze slunečního záření nepotřebujeme, mají listy a stíní. Oproti tomu v zimně listy opadají, a tudíž nic nestojí v cestě kýženému energetickému přísunu ze slunečního záření. Bohužel ne vždy lze myslet na benefity matky přírody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky