České stavebnictví sráží nepřátelská legislativa a nepřipravenost staveb

České stavebnictví jako by si po loňském růstu letos vybíralo oddechový čas. Stavaři letos mohou jen vzpomínat na loňský meziroční růst o 7,1 procenta a všechny ukazatele naznačují, že lépe hned tak nebude. Propadá se objem veřejných stavebních zakázek, výrazně ubývá i vydaných stavebních povolení. Vázne příprava nových infrastrukturních staveb a Brusel navíc nemíní couvnout od požadavku znovu posoudit vliv na životní prostředí u takřka devíti desítek významných dopravních staveb za 130 miliard. Na tyto peníze tak může stavebnictví na dlouho zapomenout.

Dříve při výpadku státních investic pomáhaly sektoru soukromé firmy. Výrazným tahounem vždy byla například developerská výstavba, která se na zakázkách stavebních firem podílela nemalým dílem. Bohužel ani tento dříve stabilní pilíř českého stavebnictví nyní nedokáže za státní investory plně zaskočit. Je to o to paradoxnější, že poptávka nejen po novém bydlení, ale například i nových průmyslových nemovitostech, stále roste. Bohužel v minulých letech zanedbaná příprava nových územních plánů v některých případech způsobená odporem vůči jakékoliv nové výstavbě způsobila, že firmy takřka nemají co stavět. Projektů připravených v minulosti totiž výrazně ubývá.

Kromě stavebních firem to má dopady například i na zájemce o nové bydlení, kteří chtějí využít rekordně nízkých úrokových sazeb u hypoték. Jen v Praze, kde celostátní legislativní Kocourkov umocňují chybějící stavební předpisy a neaktualizovaný územní plán, za posledního půl roku ubylo z nabídek developerů takřka tisíc dostupných bytů. Horší nabídka vede k tomu, že nové byty výrazně zdražují. V některých případech dokonce více, než by bylo nezbytně nutné. Na to v konečné důsledku nejvíce doplatí hlavně ti, kteří kupují nové bydlení.

Strach z budoucnosti mají i desítky tisíc zaměstnanců stavebních firem, na které mohou problémy sektoru velmi výrazně dopadnout. České stavebnictví během poslední ekonomické krize přišlo o 50 tisíc zaměstnanců, a pokud se současná situace co nejrychleji zásadním způsobem nezmění, tak toto číslo zcela jistě není konečné.

RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba