Dobrá zpráva: technická bude bez čekání a možná i zlevní

TNBiz, 24.5.2016

Revoluci v technických kontrolách vozidel plánuje v příštím roce české ministerstvo dopravy. Ministr Dan Ťok chce rozšířit počet STK, a to především na místech, kde je jich vzhledem k počtu registrovaných aut nedostatek. Informoval o to web Aktuálně.cz.

V současnosti může technickou kontrolu provádět jen omezený počet firem, nově by se měl trh zcela otevřít. Ťok očekává, že o stanice bude obrovský zájem a od rozšíření si slibuje větší konkurenci, na které by mohli profitovat řidiči. Jestliže dnes zaplatíte za kontrolu kolem osmi stovek, v budoucnu by to podle ministra mohlo být ještě méně.

Nové stanice by měly vznikat v místech, kde ty stávající nápor automobilů nezvládají. Řidiči se pak na technickou musejí objednávat a čekají na ni v řádu i několika týdnů. Novinka by tak ulevila především těm, kteří nechávají kontrolu na poslední chvíli, čekací doba by se totiž rapidně snížila.

Jenže odborníkům z Profesní komory STK se podle Aktuálně.cz plánovaná změna příliš nezamlouvá. Podle nich konkurence cenu kontroly dolů nesrazí a navíc vznikne daleko větší prostor pro korupci. Už teď jsou na trhu nepoctiví provozovatelé STK, kteří za úplatu dají technickou každému. Zvýšením počtu stanic by toto riziko ještě vzrostlo.

Ťok ale argumentuje tím, že vyšší počet STK vyžaduje EU. Ta totiž požaduje, aby byly zrušeny samostatné stanice pro měření emisí a řidiči měření absolvovali společně s technickou kontrolou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky