Benzín a nafta prudce zdražují: ceny budou ještě stoupat

TNBiz, 27.5.2016

Přes 29 korun se přehoupla průměrná cena Naturalu 95 na českých čerpacích stanicích. Naposledy tolik platili čeští motoristé loni v prosinci. A zdražuje i nafta - v průměru už stojí přes 27 korun a 20 haléřů.

Ceny pohonných hmot stoupají už od března.Rosty ale zatím spíše pomaleji. Jenže teď vše nabralo na obrátkách a poslední týden už se zdražovalo o desítky haléřů. Přes 29 korun zaplatí motoristé za litr Naturalu v polovině krajů. Nejvíc na Vysočině, následuje Praha a jižní Morava.

V jihomoravském kraji natankujete v současnosti benzín za jedny z nejvyšších cen v republice, na čerpacích stanicích v Brně nejsou výjimkou ceny, které jsou jen těsně pod hranicí 30 korun. Naopak nejméně tankování zatíží peněženky řidičům na Karlovarsku, tam se stejně jako v několika dalších regionech ještě přes hranici 29 korun benzín nepřehoupl.

Jenže naštvaní budou řidiči zřejmě ještě víc. Zdražování totiž není u konce. "V nejbližším týdnu či dvou mohou pohonné hmoty dále zdražovat, protože to poslední zvýšení cen ropy se ještě nestačilo promítnout do cen pohonných hmot v ČR," varuje ekonom David Marek.

Včera totiž ropa překonala hranici 50 dolarů za barel. Od začátku roku se tak její cena zdvojnásobila. Až se tenhle poslední skok do cen promítne, třicetikorunová hranice se bude otřásat.


Kdo na benzínu a naftě nejvíce vydělává? Kam putují peníze za něj? Při současné průměrné ceně Naturalu 95 vyjde natankování nádrže o 50 litrech na 1450 korun. Z toho daně, tedy spotřební a daň z přidané hodnoty, tvoří zdaleka největší část - přes 61 procent. Zbytek je pak samotná cena benzínu a marže.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky